Rusia bombardează zeci de orașe din Ucraina și avertizează asupra unei escaladări a atacurilor

Rachetele rusești au bombardat peste 40 de orașe și localități ucrainene, au declarat joi oficiali, în timp ce aliații NATO reuniți la Bruxelles au dezvăluit planuri de consolidare a apărării aeriene a Europei după ce au angajat mai mult ajutor militar pentru Kiev.

Noile promisiuni au determinat Moscova să reînnoiască avertismentele potrivit cărora ajutorul statelor occidentale le-a făcut parte directă la conflict și că admiterea Ucrainei în alianța militară occidentală NATO ar putea declanșa al treilea război mondial.

Kievul este foarte conștient că un astfel de pas ar însemna o escaladare garantată către un al treilea război mondial, a declarat joi secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, pentru agenția de presă de stat TASS, în timp ce Statele Unite au promis că vor apăra „fiecare centimetru” din teritoriul aliat.

Moscova a justificat în repetate rânduri invazia din 24 februarie, care a ucis zeci de mii de oameni, în ceea ce numește o operațiune specială, spunând că ambițiile Ucrainei de a adera la alianță reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei. este puțin probabil ca NATO să permită rapid aderarea Ucrainei, nu în ultimul rând pentru că apartenența sa în timpul unui război în curs de desfășurare ar pune Statele Unite și aliații în conflict direct cu Rusia.

Chiar și înainte de război, NATO a tras de timp în ceea ce privește aderarea Ucrainei. La scurt timp după invazia Rusiei din februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat că este dispus să ia în considerare neutralitatea.

Dar, la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat regiunile parțial ocupate Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie drept teritoriu rusesc la 30 septembrie, Zelenski a făcut o ofertă rapidă de aderare. În ultimele 24 de ore, rachetele rusești au lovit peste 40 de așezări, în timp ce forțele aeriene ucrainene au efectuat 32 de lovituri asupra a 25 de ținte rusești, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

Orașul port din sudul țării, Nikolaev, a fost supus unui bombardament masiv, au declarat oficialii locali. Se știe că un număr de obiecte civile au fost lovite, a declarat guvernatorul regional Vitaly Kim într-o postare pe rețelele de socializare.

El a precizat că ultimele două etaje ale unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje au fost complet distruse, iar restul sunt sub dărâmături.

Exit mobile version