• Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sugerat ca Uniunea Europeană să ofere asistență financiară Belarusului.
  • Astfel, spune oficialul de la Moscova, autoritățile de la Minsk ar fi încurajate să oprească trecerea migranților spre UE.

Mii de migranți au ajuns în Belarus, în apropiere de granița cu Polonia, unii dintre ei folosind lopeți pentru a încerca să spargă un gard de frontieră, ceea ce a dus la escaladarea unei crize care durează de luni de zile și care a provocat apeluri pentru înăsprirea sancțiunilor occidentale împotriva Minskului, transmite Reuters.

Varșovia și Bruxelles-ul au acuzat Belarusul că a orchestrat fluxul de migranți pentru a destabiliza Polonia.

Serghei Lavrov a declarat că UE trebuie să fie consecventă în modul în care tratează țările terțe folosite de migranți pentru a trece în blocul comunitar.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

El a făcut referire la un acord din 2016, în cadrul căruia UE a oferit fonduri Turciei, care a promis să preia înapoi migranții și refugiații care au traversat Marea Egee pentru a intra ilegal în Grecia.

Lavrov a spus că UE ar putea face același lucru cu Belarus. Țările din care refugiații intră în UE „ar trebui să fie tratate la fel”, a spus el.

„Ieri, în cadrul unor discuții ale experților politici, s-a spus: de ce atunci când veneau refugiații din Turcia, UE a oferit finanțare pentru ca aceștia să rămână în republica turcă? De ce nu este posibil să îi ajutăm în același mod pe bieloruși?”, a spus Lavrov.

Reuters precizează însă că nu e clar la ce discuții politice s-a referit ministrul rus de Externe.

Lavrov a făcut aceste comentarii la o conferință de presă la Moscova cu arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul de externe al Vaticanului.

Presa rusă l-a citat pe Gallagher ca făcând apel la autoritățile europene să acționeze pentru a dezamorsa criza umanitară rezultată din impasul migranților.

Kremlinul a declarat marți că este îngrijorat de evenimentele de la granița dintre Belarus și Polonia și a lăudat specialiștii din Belarus, aliatul său apropiat, pentru ceea ce a spus că a fost munca lor responsabilă acolo.

Într-o conferință telefonică cu reporterii, marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este în strânsă legătură cu Minskul pe această temă și a cerut tuturor părților să acționeze în mod responsabil.

Președintele Vladimir Putin a discutat marți la telefon cu omologul său belarus Alexander Lukașenko despre criza migranților, a relatat agenția de știri Belta, precizând că cei doi lideri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la trupele poloneze. Ministrul de externe din Belarus ar urma să poarte discuții la Moscova cu omologul său rus.