Rusia cere bani de la UE în numele Belarusului. Minskul ar urma să oprească fluxul migranților

Alexander Lukașenko și Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru

Mii de migranți au ajuns în Belarus, în apropiere de granița cu Polonia, unii dintre ei folosind lopeți pentru a încerca să spargă un gard de frontieră, ceea ce a dus la escaladarea unei crize care durează de luni de zile și care a provocat apeluri pentru înăsprirea sancțiunilor occidentale împotriva Minskului, transmite Reuters.

Varșovia și Bruxelles-ul au acuzat Belarusul că a orchestrat fluxul de migranți pentru a destabiliza Polonia.

Serghei Lavrov a declarat că UE trebuie să fie consecventă în modul în care tratează țările terțe folosite de migranți pentru a trece în blocul comunitar.

El a făcut referire la un acord din 2016, în cadrul căruia UE a oferit fonduri Turciei, care a promis să preia înapoi migranții și refugiații care au traversat Marea Egee pentru a intra ilegal în Grecia.

Lavrov a spus că UE ar putea face același lucru cu Belarus. Țările din care refugiații intră în UE „ar trebui să fie tratate la fel”, a spus el.

„Ieri, în cadrul unor discuții ale experților politici, s-a spus: de ce atunci când veneau refugiații din Turcia, UE a oferit finanțare pentru ca aceștia să rămână în republica turcă? De ce nu este posibil să îi ajutăm în același mod pe bieloruși?”, a spus Lavrov.

Reuters precizează însă că nu e clar la ce discuții politice s-a referit ministrul rus de Externe.

Lavrov a făcut aceste comentarii la o conferință de presă la Moscova cu arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul de externe al Vaticanului.

Presa rusă l-a citat pe Gallagher ca făcând apel la autoritățile europene să acționeze pentru a dezamorsa criza umanitară rezultată din impasul migranților.

Kremlinul a declarat marți că este îngrijorat de evenimentele de la granița dintre Belarus și Polonia și a lăudat specialiștii din Belarus, aliatul său apropiat, pentru ceea ce a spus că a fost munca lor responsabilă acolo.

Într-o conferință telefonică cu reporterii, marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este în strânsă legătură cu Minskul pe această temă și a cerut tuturor părților să acționeze în mod responsabil.

Președintele Vladimir Putin a discutat marți la telefon cu omologul său belarus Alexander Lukașenko despre criza migranților, a relatat agenția de știri Belta, precizând că cei doi lideri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la trupele poloneze. Ministrul de externe din Belarus ar urma să poarte discuții la Moscova cu omologul său rus.

Exit mobile version