• Administraţia de la Moscova caută o explicaţie oficială din partea aliatului său Serbia cu privire la rapoartele potrivit cărora ţara balcanică a livrat mii de rachete Ucrainei pentru lupta împotriva invadatorilor ruşi.
  • Se presupune că rachetele de 122 mm au fost transportate în Ucraina prin Turcia şi Slovacia.
  • Ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a negat că ţara sa a exportat rachetele în Ucraina, dar a lăsat deschisă posibilitatea ca acestea să fi ajuns acolo prin intermediul unei terţe părţi.

Administraţia de la Moscova caută o explicaţie oficială din partea aliatului său Serbia cu privire la rapoartele potrivit cărora ţara balcanică a livrat mii de rachete Ucrainei pentru lupta împotriva invadatorilor ruşi.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, şi-a exprimat cea mai profundă îngrijorare” cu privire la aceste rapoarte, care au apărut pentru prima dată luna trecută în presa rusă pro-guvernamentală.

Urmărim această poveste”, a declarat Zaharova joi seara. Ea a adăugat că posibila înarmare a Ucrainei reprezintă o chestiune serioasă” pentru relaţiile sârbo-ruse, citează Associated Press.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Rapoartele media au afirmat că o fabrică de armament de stat din Serbia a livrat recent aproximativ 3.500 de rachete pentru lansatoarele multiple de rachete Grad folosite atât de forţele armate ucrainene, cât şi de cele ruseşti. Se presupune că rachetele de 122 mm au fost transportate în Ucraina prin Turcia şi Slovacia.

Ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a negat că ţara sa a exportat rachetele în Ucraina, dar a lăsat deschisă posibilitatea ca acestea să fi ajuns acolo prin intermediul unei terţe părţi.

Dacă nişte companii private cumpără arme de pe pieţele unor state terţe şi apoi le vând altor companii din alte ţări, aceasta nu este o problemă pentru Serbia, este vorba de comerţ internaţional”, a declarat el.

Serbia este cel mai apropiat aliat al Moscovei în Europa, cu legături istorice, religioase şi culturale care sunt consolidate campanii de propagandă pro-ruse în ţara balcanică.