• Orașul Bakhmut este supus unor noi atacuri.
  • Zelenski se întâlnește cu înalți oficiali din domeniul apărării.
  • SUA pregătește un pachet de arme de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Rusia face progrese treptate în eforturile sale de a cuceri mai mult teritoriu în provincia ucraineană Donețk, în estul Ucrainei, concentrându-se asupra orașului Bakhmut, la nord de capitala regională. După ce a convins în cele din urmă țările NATO să furnizeze tancuri de luptă moderne, guvernul președintelui Volodimir Zelenski face acum un lobby puternic pentru ca unii dintre vecinii și aliații occidentali ai Ucrainei să furnizeze avioane de luptă.

La Paris, după ce s-a întâlnit cu ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a declarat că nu există niciun tabu” în ceea ce privește furnizarea de avioane de luptă Kievului. Statele Unite și Marea Britanie au respins până acum această idee, dar și-au reiterat disponibilitatea de a continua sprijinul militar acordat Ucrainei, pe care forțele rusești au invadat-o în februarie 2022 în ceea ce Moscova a numit o operațiune militară specială” pentru a proteja securitatea rusă și vorbitorii de limbă rusă. Invazia a ucis mii de civili, a dezrădăcinat milioane de oameni și a redus orașele la ruine.

Mai recent, Rusia a caracterizat conflictul ca fiind o confruntare cu ceea ce spune că este o alianță militară agresivă și expansionistă a NATO condusă de SUA. Până acum, Occidentul a refuzat să trimită arme care ar putea fi folosite pentru a ataca adânc în interiorul Rusiei, de teamă că ar putea declanșa un conflict mai amplu, deși Moscova a denunțat promisiunile recente ale Occidentului de a trimite arme ca fiind provocări.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Statele Unite, care au oferit Ucrainei un ajutor militar de aproximativ 27,2 miliarde de dolari de la invazia Rusiei, pregătesc un pachet de asistență suplimentară de 2,2 miliarde de dolari. Se așteaptă ca acesta să ofere pentru prima dată Kievului rachete cu rază de acțiune mai mare și alte muniții și arme, au declarat marți pentru Reuters doi oficiali americani informați în acest sens.