• Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.
  • Kievul și aliații săi occidentali au denunțat acțiunile Rusiei ca fiind o acaparare de teren în stil imperialist.
  • Vladimir Putin o numește o operațiune militară specială de demilitarizare a vecinului său.

Orașul Herson, recent eliberat din sudul Ucrainei, a suferit atacuri intense cu mortiere și artilerie din partea forțelor rusești de peste râul Nipru, în timp ce Kremlinul a respins un plan de pace ucrainean, cerând ca Kievul să accepte anexarea a patru regiuni.

Herson a rămas sub bombardamentul forțelor rusești, care s-au retras pe malul estic al râului atunci când orașul a fost recucerit luna trecută, într-o victorie majoră pentru Ucraina. Miercuri, bombardamentele au lovit aripa de maternitate a unui spital, deși nimeni nu a fost rănit, potrivit lui Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski. Personalul și pacienții au fost mutați într-un adăpost, a declarat Timoșenko într-o postare pe Telegram.

A fost înspăimântător… exploziile au început brusc, mânerul ferestrei a început să se rupă… oh, încă îmi tremură mâinile”, a declarat Olha Prysidko, o proaspătă mamă. Când am ajuns la subsol, bombardamentele nu se terminaseră. Nici măcar pentru un minut”. Moscova a negat în repetate rânduri că ar fi vizat civili.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Zelenski, într-un discurs video, i-a îndemnat pe ucraineni să îi îmbrățișeze pe cei dragi, să le spună prietenilor că îi apreciază, să își susțină colegii, să le mulțumească părinților și să se bucure mai des alături de copiii lor. Nu ne-am pierdut umanitatea, deși am îndurat luni teribile”, a spus el. Și nu o vom pierde, deși ne așteaptă un an dificil”.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Kievul și aliații săi occidentali au denunțat acțiunile Rusiei ca fiind o acaparare de teren în stil imperialist. Președintele rus Vladimir Putin o numește o „operațiune militară specială” de demilitarizare a vecinului său.