- Rusia devine principalul partener de securitate în Africa.
- Gruparea Wagner și Africa Corps îi apără pe unii lideri africani.
- Kremlinul vrea acces la resurse minerale și sprijin politic internațional.
Rusia își extinde influența în Africa, fără oprire, și dă la o parte aliați tradiționali precum Franța și SUA. Moscova își consolidează poziția în țările în care au avut loc recent lovituri de stat, conduse de militari. Aceștia vor asistență militară și securitate fără ingerințe politice, iar Kremlinul primește acces la resurse naturale.
De ce se orientează unele state africane către Rusia?
Rusia profită de instabilitatea politică și nemulțumirea populară din țările afectate de lovituri de stat, capitalizând frustrarea față de vechile puteri coloniale, precum Franța. Loviturile de stat au înlăturat guvernele apropiate de Occident, acuzate că nu reușesc să reducă sărăcia și șomajul. Rusia le oferă acum asistență de securitate fără să se amestece în politică, ceea ce o face un partener atractiv în țări precum Mali, Niger și Burkina Faso, toate conduse de grupuri de militari care au preluat puterea recent.
Unde operează contractorii ruși în Africa?
Primele rapoarte despre mercenarii Wagner în Africa au apărut în 2017, când grupul a fost desfășurat în Sudan pentru a-l sprijini pe președintele de atunci Omar al-Bashir, în schimbul concesiunilor de minerit de aur. Prezența Wagner s-a extins rapid în alte țări africane. În 2018, contractorii ruși au ajuns în Libia pentru a-l sprijini pe comandantul puternic Khalifa Hifter în lupta sa împotriva militanților. În Republica Centrafricană, mercenarii ruși oferă securitate din 2018 și au obținut acces la minele de aur și diamante. Loviturile de stat din Mali în 2020 și 2021, din Burkina Faso în 2022 și din Niger în 2023, au adus la putere junte militare critice față de Occident, care au ordonat forțelor franceze și occidentale să plece și au cerut sprijin militar Rusiei.
Care este interesul Rusiei în țările africane?
Africa este bogată în minerale, petrol și alte resurse vitale pentru securitatea economică și națională, cum ar fi cobaltul și litiul. Rusia și-a extins influența în țări cu guvern limitată și a semnat acorduri miniere prin companii pe care le controlează. Studiile arată că Rusia a obținut acces la aur și diamante în Republica Centrafricană, cobalt în Congo, aur și petrol în Sudan, cromit în Madagascar, platină și diamante în Zimbabwe și uraniu în Namibia. Deși Rusia devine un partener important în sectorul petrolier și minier, rămâne în urmă ca partener comercial general, cu mai puțin de 1% din exporturile Africii mergând către Rusia, comparativ cu 33% către UE.