• Rusia a avut peste 7.000 militari și 3.000 mercenari în Siria, majoritatea au fost repatriați.
  • Iranul și-a retras în grabă cei peste 10.000 de militarii din Siria în Irak.
  • Turcia, SUA și Israel au militari în Siria în nord, est și sud.
  • Bazele militare rusești din Siria amenință flancul sudic al NATO.

Regimul Assad a căzut, Siria are un guvern de tranziție, dar rămân multe întrebări despre calea pe care o vor lua grupurile care sunt acum la conducere în Damasc, dar și poziționările internaționale viitoare.

Militari din Rusia, Statele Unite, Turcia și Israel sunt în prezent pe teritoriul Siriei, Iranul și-a retras în grabă trupele, iar influențele acestor țări se vor manifesta asupra viitoarei guvernări.

Ce se va întâmpla cu bazele rusești din Siria care amenință flancul sudic al NATO? Au fost retrase, se poartă negocieri?

A fost o retragere rușinoasă a armatei iraniene. Peste 10.000 de militari iranieni, atât din Corpul Gardionului Revoluției Islamice, cât și din forțele terestre iraniene, s-au retras în grabă în Irak.

Recomandări

ROMÂNIA INTRĂ ÎN SCHENGEN
ROMÂNIA + BULGARIA = SCHENGEN
UN VIITOR ELECTRONIC
HAMAS CEDEAZĂ
VIITOR SANS RUSIA
RUSIA OFERĂ TRAVEL TIPS

Și Rusia a retras majoritatea militară. Are peste 7.000 de militari, majoritatea în două baze, în Tartus, unde este un port, acum nu mai este nicio navă acolo. Și în Latakia, unde mai erau doar două aeronave. Însă militarii ruși au rămas, totuși, o parte din ei, pe poziții în cele două baze militare, iar rebelii n-au intrat. 

Este vital pentru Europa să știm ce se va întâmpla cu aceste baze militare rusești. În portul Tartus, unde navele rusești au ieșit din port, dar stau la 15-20 de kilometri de port. Nu sunt retrase către Rusia prin Marea Baltică, ceea ce înseamnă că se poartă negociari între Rusia și poate anumite facțiuni rebele. 

Este important pentru Europa și NATO să vedem ce se întâmplă cu aceste baze, deoarece de acolo Rusia amenință flancul sudic al NATO. Aveau sisteme de rachete, inclusiv sisteme de rachete antiaeriene S-400 în Latakia, iar în Tartus avea cel puțin un submarin și două fregate care puteau lansa rachete de croazieră hipersonice.

Până acum încă nu avem declarații oficiale. În Siria este controlată de mai multe grupuri. Cel mai mare, bineînțeles, este așa-numitul HTS, Hayat Tahrir al-Sham, care controlează majoritatea țării, dar este și în nord armata națională siriană controlată de Turcia. În estul țării, mai degrabă în nord-est, sunt forțele democratice siriene care sunt sprijinite de 900 de militari americani pentru a lupta împotriva grupării teroriste statului islamic.

Încă nu s-au așezat bine polii de putere din Siria. În acest moment, e important să stăm cu ochii ațintiți aspra zonei și să vedem ce se întâmplă cu forțele ruse din Siria. Dacă acele două baze vor fi ocupate de rebeli, putem spune că s-a încheiat dominația de aproape 10 ani a forțelor ruse din Siria. 

Bineînțeles, Rusia s-a putea să caute refugiu în altă țară, în Libia, în Algeria, dar va dura ceva timp până va dezvolta din nou baze militare puternice cum au fost cele două din Siria.

Citește și