• Diplomaţii ruşi încep să plece din Ucraina, a declarat pentru RIA Novosti, o sursă internă.
  • Rusia a declarat că nu intenţionează să invadeze Ucraina şi nu a anunţat oficial retragerea diplomaţilor de acolo.
  • Planurile de evacuare a personalului din ambasadele din Ucraina au fost deja anunţate de Marea Britanie, Germania şi Australia.

Rusia a început să-şi retragă personalul diplomatic din Ucraina, a informat, sâmbătă, agenţia de presă rusă, Ria Novosti.

„Conform declaraţiilor cetăţenilor ucraineni, diplomaţii şi ofiţerii consulari ruşi din Ucraina au început să plece în Rusia. Acest lucru, în special, este evidenţiat de dificultăţile apărute la efectuarea unor întâlniri la consulate şi la ambasadă”, a spus sursa pentru presă.

Rusia a declarat că nu intenţionează să invadeze Ucraina şi nu a anunţat oficial retragerea diplomaţilor de acolo, însă o reducere a personalului a fost indicată de dificultatea crescută în obţinerea de numiri la ambasada şi consulatele Rusiei.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Planurile de evacuare a personalului din ambasadele din Ucraina au fost deja anunţate de Marea Britanie, Germania şi Australia. Multe ţări occidentale – Canada, Finlanda, Letonia, Ţările de Jos, Estonia, Japonia, Noua Zeelandă şi altele – au cerut cetăţenilor să părăsească imediat Ucraina, după ce consilierul pentru securitate naţională din SUA, Jake Sullivan, a declarat, vineri, că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc „oricând”.

„Nu ştiu ce idei au colegii noştri anglo-saxoni”, a adăugat ministrul rus de externe, Lavrov, reiterând poziţia Moscovei faţă de actuală criză legată de Ucraina: nu Rusia – care a comasat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană – este responsabilă de criza legată de Ucraina, ci Kievul şi Occidentul, care ar pregăti o diversiune în Donbas.

În acest sens, agenţia de presă EFE citează surse diplomatice ruseşti din Ucraina, potrivit cărora Rusia pregăteşte „intens” un plan de evacuare a personalului neesenţial de la ambasada sa din Kiev, în contextul tensiunilor între cele două ţări.