• O rachetă a lovit un bloc de apartamente din Nikolaev.
  • Forțele ucrainene sunt în ofensivă în regiunea Herson.
  • Herson este poarta de intrare în Crimeea anexată de Rusia.

Rusia a tras rachete și drone în orașul Nikolaev, aflat sub controlul ucrainean în sudul țării, distrugând un bloc de apartamente, și a declarat că războiul tinde spre o escaladare necontrolată, într-o serie de apeluri telefonice către miniștrii apărării din Occident.

Lovitura asupra orașului de construcții navale, situat la aproximativ 35 km nord-vest de linia frontului din Herson, a avut loc în timp ce Rusia a ordonat ca 60.000 de persoane să părăsească regiunea pentru a vă salva viețile” în fața contraofensivei ucrainene. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a discutat despre deteriorarea rapidă a situației în cadrul unor convorbiri telefonice cu omologii britanici, francezi și turci, a precizat ministerul.

De asemenea, el a vorbit la telefon cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pentru a doua oară în trei zile. Pentagonul a declarat că Austin i-a spus lui Shoigu că a respins orice pretext pentru o escaladare rusă. Fără a furniza dovezi, Șoigu a declarat că Ucraina ar putea escalada prin utilizarea unei bombe murdare, sau a unor explozibili convenționali îmbibați cu material radioactiv. Ucraina nu deține arme nucleare, în timp ce Rusia a declarat că și-ar putea proteja teritoriul cu arsenalul său nuclear.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a respins acuzația ca fiind absurdă și periculoasă, adăugând: Rușii îi acuză adesea pe alții de ceea ce ei înșiși plănuiesc.

Într-o declarație comună după discuții, Marea Britanie, Franța și Statele Unite au afirmat că s-au angajat să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie și au respins avertismentul Rusiei privind o bombă murdară.
Țările noastre au precizat clar că respingem cu toții acuzațiile transparente și false ale Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu, au declarat acestea.

Lumea ar vedea prin orice încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare.