Rusia lovește casele din Ucraina, evacuează Hersonul și avertizează asupra unei escaladări

Rusia a tras rachete și drone în orașul Nikolaev, aflat sub controlul ucrainean în sudul țării, distrugând un bloc de apartamente, și a declarat că războiul tinde spre o escaladare necontrolată, într-o serie de apeluri telefonice către miniștrii apărării din Occident.

Lovitura asupra orașului de construcții navale, situat la aproximativ 35 km nord-vest de linia frontului din Herson, a avut loc în timp ce Rusia a ordonat ca 60.000 de persoane să părăsească regiunea pentru a vă salva viețile” în fața contraofensivei ucrainene. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a discutat despre deteriorarea rapidă a situației în cadrul unor convorbiri telefonice cu omologii britanici, francezi și turci, a precizat ministerul.

De asemenea, el a vorbit la telefon cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pentru a doua oară în trei zile. Pentagonul a declarat că Austin i-a spus lui Shoigu că a respins orice pretext pentru o escaladare rusă. Fără a furniza dovezi, Șoigu a declarat că Ucraina ar putea escalada prin utilizarea unei bombe murdare, sau a unor explozibili convenționali îmbibați cu material radioactiv. Ucraina nu deține arme nucleare, în timp ce Rusia a declarat că și-ar putea proteja teritoriul cu arsenalul său nuclear.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a respins acuzația ca fiind absurdă și periculoasă, adăugând: Rușii îi acuză adesea pe alții de ceea ce ei înșiși plănuiesc.

Într-o declarație comună după discuții, Marea Britanie, Franța și Statele Unite au afirmat că s-au angajat să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie și au respins avertismentul Rusiei privind o bombă murdară.
Țările noastre au precizat clar că respingem cu toții acuzațiile transparente și false ale Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu, au declarat acestea.

Lumea ar vedea prin orice încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare.

Exit mobile version