• Volodimir Zelenski a cerut anul trecut reformarea sau dizolvarea completă” a Consiliului de Securitate.
  • Curtea Penală Internațională – care nu este o instituție a ONU – a emis mandatul pentru Vladimir Putin luna trecută.
  • În ciuda plângerilor Ucrainei, Statele Unite au declarat că nu pot bloca Rusia – un membru permanent al Consiliului – să preia președinția.

Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU, în ciuda faptului că Ucraina a îndemnat membrii să blocheze această mișcare, scrie BBC. Fiecare dintre cei 15 membri ai Consiliului preia președinția timp de o lună, prin rotație.

Ultima dată când Rusia a deținut președinția, în februarie 2022, a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Aceasta înseamnă că Consiliul de Securitate este condus de o țară al cărei președinte face obiectul unui mandat de arestare internațional pentru presupuse crime de război.

Curtea Penală Internațională – care nu este o instituție a ONU – a emis mandatul pentru Vladimir Putin luna trecută. În ciuda plângerilor Ucrainei, Statele Unite au declarat că nu pot bloca Rusia – un membru permanent al Consiliului – să preia președinția.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ceilalți membri permanenți ai consiliului sunt Marea Britanie, SUA, Franța și China. Rolul este în principal procedural, dar ambasadorul Moscovei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat pentru agenția rusă de știri Tass că intenționează să supervizeze mai multe dezbateri, inclusiv una privind controlul armelor.

El a precizat că va discuta despre o nouă ordine mondială” care, a spus el, va veni să o înlocuiască pe cea unipolară”. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a numit președinția Rusiei cea mai proastă glumă făcută vreodată de Ziua Păcălelilor de aprilie” și o reamintire dură a faptului că ceva nu este în regulă cu modul în care funcționează arhitectura de securitate internațională”.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhaylo Podolyak, a declarat că această mișcare a fost un alt viol al dreptului internațional… o entitate care poartă un război agresiv, încalcă normele dreptului umanitar și penal, distruge Carta ONU, neglijează siguranța nucleară, nu poate conduce principalul organism de securitate al lumii”.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut anul trecut reformarea sau dizolvarea completă” a Consiliului de Securitate, acuzându-l că nu a luat suficiente măsuri pentru a preveni invazia lansată de Rusia.

Citește și: