• Soldaţii forţelor speciale afgane care au luptat alături de trupele americane sunt acum recrutaţi de armata rusă pentru a lupta în Ucraina.
  • Aceştia au spus că ruşii vor să atragă mii de foşti soldaţi de elită afgani într-  „legiune străină” cu oferte de plăţi constante de 1.500 de dolari pe lună.
  • În august, un raport al Congresului republican a avertizat în mod special asupra pericolului ca aceste comandouri afgane.

Soldaţii forţelor speciale afgane care au luptat alături de trupele americane şi apoi au fugit în Iran după retragerea haotică a SUA de anul trecut sunt acum recrutaţi de armata rusă pentru a lupta în Ucraina, au declarat trei foşti generali afgani pentru The Associated Press.

Ei nu vor să meargă să lupte – dar nu au de ales”, a declarat unul dintre generali, Abdul Raof Arghandiwal, adăugând că soldaţii afgani se tem cel mai mult de deportare. Ei mă întreabă: <Daţi-mi o soluţie? Ce ar trebui să facem? Dacă ne întoarcem în Afganistan, talibanii ne vor ucide>”.

Arghandiwal a declarat că recrutarea este condusă de forţa de mercenari ruşi Wagner Group. Un alt general, Hibatullah Alizai, ultimul şef al armatei afgane înainte de preluarea puterii de către talibani, a declarat că efortul este ajutat şi de un fost comandant al forţelor speciale afgane care a trăit în Rusia şi vorbeşte limba.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Recrutarea ruşilor vine după luni întregi de avertismente din partea soldaţilor americani care au luptat cu forţele speciale afgane că talibanii au intenţia de a-i ucide şi că aceştia s-ar putea alătura duşmanilor americani pentru a rămâne în viaţă sau din furie faţă de fostul lor aliat, scrie AP.

Afganii, luptători foarte pricepuţi şi feroce

În august, un raport al Congresului republican a avertizat în mod special asupra pericolului ca aceste comandouri afgane – antrenate de trupele SEAL ale Marinei americane şi de Beretele Verzi ale armatei – să sfârşească prin a oferi informaţii despre tacticile americane grupării Stat Islamic, Iranului sau Rusiei sau chiar să lupte pentru acestea.

Michael Mulroy, un ofiţer CIA în retragere care a servit în Afganistan, a declarat că membrii corpului de comando al armatei naţionale afgane sunt luptători foarte pricepuţi şi feroce. Sincer, nu aş vrea să-i văd pe niciun câmp de luptă, dar cu siguranţă nu luptând cu ucrainenii”.

Cu toate acestea, Mulroy a fost sceptic că ruşii vor putea convinge mulţi luptători afgani să se alăture, deoarece majoritatea celor pe care îi cunoştea erau mai degrabă motivaţi de dorinţa de a face ca democraţia să funcţioneze în ţara lor decât de a fi arme de închiriat.

AP investiga recrutarea afgană atunci când detalii despre acest efort au fost raportate pentru prima dată de revista Foreign Policy săptămâna trecută, pe baza unor surse militare şi de securitate afgane anonime. Recrutarea are loc în timp ce forţele ruseşti se resimt din cauza avansurilor militare ucrainene, iar preşedintele rus Vladimir Putin urmăreşte un efort de mobilizare eşuat, care a determinat aproape 200.000 de bărbaţi ruşi să părăsească ţara pentru a scăpa de serviciu.

Un purtător de cuvânt al lui Evgheni Prigozhin, care a recunoscut recent că este fondatorul Grupului Wagner, a respins ideea unui efort continuu de recrutare a foştilor soldaţi afgani ca fiind o prostie”.

Afganii se plâng că Statele Unite i-au abandonat

Nu este clar câţi membri ai forţelor speciale afgane care au fugit în Iran au fost curtaţi de ruşi, dar unul dintre ei a declarat pentru AP că a comunicat prin intermediul serviciului de chat WhatsApp cu alţi aproximativ 400 de  luptători care iau în considerare ofertele.

El a spus că mulţi ca el se tem de deportare şi sunt supăraţi pe SUA pentru că i-au abandonat.

Ne-am gândit că ar putea crea un program special pentru noi, dar nimeni nu s-a gândit la noi”, a spus un membru al trupelor de comando, care a cerut anonimatul pentru că se teme pentru el şi familia sa. Pur şi simplu ne-au lăsat pe toţi în mâinile talibanilor”.

Se estimează că între 20.000 şi 30.000 de membri ai forţelor speciale afgane au luptat alături de americani în timpul războiului de două decenii şi doar câteva sute de ofiţeri de rang înalt au fost evacuaţi pe calea aerului atunci când armata americană s-a retras din Afganistan. Deoarece mulţi dintre membrii comandourilor afgane nu lucrau direct pentru armata americană, nu erau eligibili pentru vize speciale pentru SUA.

Fostul şef al armatei afgane, Alizai, a declarat că o mare parte din efortul de recrutare al ruşilor se concentrează asupra Teheranului şi Mashhad, un oraş de lângă graniţa afgană, unde mulţi au fugit. 

Ei au fost cei care au luptat cu adevărat până în ultimul moment. Şi nu au vorbit niciodată, niciodată, niciodată cu talibanii. Nu au negociat niciodată”, a spus Alizai. Să-i lăsăm în urmă este cea mai mare greşeală”.