• Foști generali afgani declară că Rusia recrutează pentru războiul din Ucraina trupe antrenate de SUA care au fugit în Iran după preluarea puterii de către talibani.
  • Ei nu vor să meargă să lupte – dar nu au de ales, a declarat unul dintre generali, Abdul Raof Arghandiwal.
  • Arghandiwal a declarat că recrutarea este condusă de forța de mercenari ruși Wagner Group.

Soldații forțelor speciale afgane care au luptat alături de trupele americane și apoi au fugit în Iran după retragerea haotică a Statelor Unite din Afganistan anul trecut sunt acum recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina, a relatat agenția de presă Associated Press.

Trei foști generali afgani au declarat pentru AP că rușii vor să atragă mii de foști comandanți de elită afgani într-o legiune străină, oferindu-le un salariu stabil de 1.500 de dolari pe lună și promițându-le un refugiu sigur pentru ei și familiile lor, astfel încât să evite deportarea acasă spre ceea ce mulți presupun că ar fi moartea în mâinile talibanilor.

Ei nu vor să meargă să lupte – dar nu au de ales, a declarat unul dintre generali, Abdul Raof Arghandiwal, adăugând că cei aproximativ o duzină de comandouri din Iran cu care a trimis mesaje text se tem cel mai mult de deportare.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ei mă întreabă: Dați-mi o soluție? Ce ar trebui să facem? Dacă ne întoarcem în Afganistan, talibanii ne vor ucide. Arghandiwal a declarat că recrutarea este condusă de forța de mercenari ruși Wagner Group.

Un alt general, Hibatullah Alizai, ultimul șef al armatei afgane înainte de preluarea puterii de către talibani, a declarat că efortul este ajutat și de un fost comandant al forțelor speciale afgane care a trăit în Rusia și vorbește limba. Recrutarea rușilor vine după luni întregi de avertismente din partea soldaților americani care au luptat cu forțele speciale afgane că talibanii au intenția de a-i ucide și că aceștia s-ar putea alătura dușmanilor americani pentru a rămâne în viață sau din furie față de fostul lor aliat.

Un raport al Congresului Partidului Republican din august a avertizat în mod specific asupra pericolului ca comandourile afgane – antrenate de US Navy SEALs și de Beretele Verzi ale armatei americane – să ajungă să ofere informații despre tacticile americane grupării Stat Islamic, Iranului sau Rusiei sau să lupte pentru acestea.

Nu i-am scos pe acești indivizi așa cum am promis, iar acum se întoarce acasă pentru a se înmulți, a declarat Michael Mulroy, un ofițer CIA în retragere care a servit în Afganistan, adăugând că comandourile afgane sunt luptători foarte pricepuți și feroce. Sincer, nu aș vrea să-i văd pe niciun câmp de luptă, dar cu siguranță nu luptând cu ucrainenii.

Cu toate acestea, Mulroy s-a arătat sceptic că rușii ar putea convinge multe comandouri afgane să li se alăture, deoarece majoritatea celor pe care îi cunoștea erau conduși de dorința de a face ca democrația să funcționeze în țara lor, mai degrabă decât de a fi arme de închiriat.