• Ministerul rus de Externe a declarat că Tatsunori a fost declarat persona non grata.
  • Kremlinul s-a referit în repetate rânduri la Japonia ca fiind o țară ostilă.
  • Autoritățile japoneze nu au comentat încă incidentul.

Rusia a anunțat luni că a reținut un diplomat japonez aflat în orașul Vladivostok din estul țării pentru că a solicitat informații restricționate, au relatat agențiile de presă ruse.

Un diplomat japonez a fost reținut în flagrant delict în timp ce primea, în schimbul unei recompense financiare, informații restricționate despre cooperarea Rusiei cu o altă țară din regiunea Asia-Pacific, a declarat FSB, agenția succesoare a KGB-ului, citat prin intermediul serviciului său de presă, fără a preciza țara.

FSB din Rusia l-a acuzat, de asemenea, pe diplomatul, numit consulul Motoki Tatsunori, cu sediul la Vladivostok, că a căutat informații despre impactul sancțiunilor occidentale asupra regiunii Primoriye din jur, potrivit agențiilor de presă.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ministerul de Externe din Rusia a declarat că Tatsunori a fost declarat persona non grata și i s-a ordonat să părăsească țara în termen de 48 de ore. Kremlinul s-a referit în repetate rânduri la Japonia ca fiind o țară ostilă, o denumire pe care o împărtășește cu SUA, țările UE și aliații lor occidentali, de când Tokyo s-a alăturat acestora în aplicarea de sancțiuni împotriva Moscovei după ce trupele rusești au intrat în Ucraina la 24 februarie. Autoritățile japoneze nu au comentat încă incidentul.