• SUA au avertizat că se crede că Rusia dezvoltă o armă nucleară antisatelit în spațiu.
  • Rusia a declarat că este „ferm angajată” față de tratatul existent.
  • Dintre cei 15 membri ai Consiliului, 13 au votat în favoare, în timp ce Rusia – unul dintre cei cinci membri permanenți cu drept de veto – a votat împotrivă, iar China s-a abținut.

Rusia a opus veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU prin care se cerea tuturor țărilor să prevină o cursă a înarmării în spațiul cosmic. Proiectul de rezoluție, înaintat de SUA și Japonia, urmărea să reafirme un principiu deja stabilit în Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, scrie BBC.

SUA au avertizat că se crede că Rusia dezvoltă o armă nucleară antisatelit în spațiu.

Rusia a declarat că este „ferm angajată” față de tratatul existent.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK

Proiectul, prezentat miercuri, invită „toate statele, în special cele cu capacități spațiale importante, să contribuie în mod activ la obiectivul utilizării pașnice a spațiului cosmic și la prevenirea unei curse a înarmărilor în spațiul cosmic”.

De asemenea, acesta a cerut țărilor să respecte Tratatul privind spațiul cosmic, în temeiul căruia toate părțile au convenit „să nu plaseze pe orbita Pământului obiecte purtătoare de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere în masă”.

Dintre cei 15 membri ai Consiliului, 13 au votat în favoare, în timp ce Rusia – unul dintre cei cinci membri permanenți cu drept de veto – a votat împotrivă, iar China s-a abținut.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a calificat această mișcare drept „derutantă”.

„Rusia a pus veto la o rezoluție simplă care afirmă o obligație obligatorie din punct de vedere juridic”, a spus ea. „Președintele Putin însuși a declarat public că Rusia nu are nicio intenție de a desfășura arme nucleare în spațiu.

„Așa că veto-ul de astăzi ridică întrebarea, de ce? De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă? Ce ați putea să ascundeți?”

Citește și