• Kievul nu are „nicio șansă de a câștiga” războiul dacă nu sosește ajutorul militar american, afirmă Președintele din Ucraina.
  • „11 rachete s-au îndreptat spre ea (centrala termică Trypilska). Le-am doborât pe primele șapte, iar celelalte patru au distrus Trypilska”.
  • În contextul declarațiilor făcute, Zelenski a amintit și despre atacul recent efectuat de Iran asupra Israelului.

UPDATE ORA 22:00

Șeful agenției spațiale ruse spune că se lucrează la racheta Angara modernizată.


Rusia lucrează la o rachetă Angara-A5M modernizată, capabilă să lanseze nave spațiale cu echipaj și intenționează să o lanseze în 2027, a declarat miercuri șeful agenției sale spațiale de stat Roscosmos.

„La ordinul lui Roscosmos, se creează o rachetă Angara-A5M modernizată cu un motor de propulsie mai puternic”, a spus Yury Borisov în comentarii televizate.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

El a spus că urmează să devină principalul mijloc de lansare pe orbită a navelor spațiale și modulelor cu echipaj de generație următoare.

Borisov a vorbit într-o întâlnire online prezidată de președintele Vladimir Putin.

UPDATE ORA 19:00

Cabinetul israelian a aprobat un plan pe cinci ani care ar prevedea cheltuirea a 5 miliarde de dolari pentru reconstruirea și consolidarea comunităților din apropierea graniței Israelului cu Gaza

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va investi fondurile în locuințe, infrastructură, educație, ocuparea forței de muncă, sănătate și alte domenii.

Finanțarea a venit după ce atacurile Hamas din 7 octombrie au vizat comunitățile din apropierea graniței.

„Teroriștii Hamas au vrut să ne dezrădăcineze – dar îi vom dezrădăcina și ne vom adânci rădăcinile”, a spus Netanyahu într-un comunicat.

UPDATE ORA 17:00

Washington Post a raportat despre un document secret: Ministerul rus de Externe face planuri pentru a încerca să-și slăbească adversarii occidentali, inclusiv Statele Unite.

UPDATE ORA 15:00 – Putin nu este binevenit la evenimentul de Ziua Z din cauza războiului din Ucraina, spun organizatorii francezi

Președintele rus Vladimir Putin nu va fi invitat la cea de-a 80-a aniversare a debarcării din 1944 de la Ziua Z în iunie, au declarat organizatorii francezi, deși unii reprezentanți ruși ar fi bineveniți ca recunoaștere a sacrificiului țării în timpul războiului.

„De mai bine de doi ani încoace, Federația Rusă duce un război de agresiune împotriva Ucrainei, pe care Franța îl condamnă în cei mai fermi termeni posibil”, au declarat organizatorii într-o declarație pentru

„În aceste circumstanțe, președintele Putin nu va fi invitat să participe la comemorarea debarcării în Normandia. Rusia va fi totuși invitată să fie reprezentată, având în vedere importanța rolului său și sacrificiul poporului sovietic, astfel încât contribuția acestuia la victoria din 1945 să poată fi onorata”, au adăugat ei.

Comemorarile din iunie marchează ziua în care peste 150.000 de soldați aliați au invadat Franța pentru a alunga forțele Germaniei naziste. Milioane de soldați sovietici au murit în război.

Putin ar fi fost puțin probabil să participe la evenimentul din Normandia. Rareori a părăsit Rusia de la invazia Ucrainei, în parte din cauza unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI) pe care Moscova spune că nu îl recunoaște.

UPDATE ORA 14:00 – Numărul morților a crescut la 13 în atacul de la Cernihov

Numărul morților într-un atac rusesc cu rachete asupra orașului Cernihiv din nordul orașului a crescut la 13, potrivit ministrului de interne al Ucrainei.

„13 morți și peste 60 de răniți la Cernihiv. Doi copii sunt printre victime”, a declarat Ihor Klymenko la Telegram.

Poliția efectuează inspecții din ușă în ușă ale caselor avariate și ajută răniții, a spus Klymenko. „Salvăm, ajutăm, înregistrăm o altă crimă de război rusă”, a adăugat el.

UPDATE ORA 12:00 – „Ostilități active” se desfășoară în zona Chasiv Yar, o țintă imediată pentru Rusia

„Ostilități active” se desfășoară în zona din jurul orașului Chasiv Yar din Donețk, estul Ucrainei, un oficial rus susținând că forțele ruse vor ocupa în curând orașul.

Denis Pushilin, șeful separatistei, autoproclamata Republică Populară Donețk, a declarat că „eliberarea” Chasiv Yar, un oraș la doar câțiva kilometri vest de Bakhmut din Donețk, se apropie.

„Unitățile noastre avansează cu ritmuri diferite în anumite zone, dar în unele zone este mai rapid”, a declarat el la postul rus Soloviev Live, a informat agenția de presă RIA Novosti. „Vedem că acum cele mai active acțiuni sunt în direcția Avdiivka și în direcția Chasov Yar, care este, de asemenea, în centrul atenției noastre”, a spus Pushilin.

Capturarea orașului, pe care Rusia îl numește „Chasov Yar”, este văzută ca obiectiv militar imediat pentru forțele ruse din regiunea de est a Ucrainei, analiştii cred că rușii îl vor folosi apoi ca o trambulină pentru a avansa în alte orașe, inclusiv Sloviansk și Kramatorsk. .

Șeful forțelor armate ucrainene a avertizat duminică că Rusia dorește să pună mâna pe oraș până pe 9 mai, sau Ziua Victoriei, când Moscova comemorează victoria sovietică în al Doilea Război Mondial.

Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului au confirmat marți că deficitul de apărare aeriană ucraineană a ajutat progresele forțelor ruse în estul Ucrainei.

„Acoperirea limitată și inconsecventă de apărare aeriană ucraineană de-a lungul frontului, rezultată din lipsa sistemelor și rachetelor ucrainene de apărare aeriană, a facilitat intensificarea loviturilor cu bombe cu alunecare ghidate și nedirijate de către Rusia, pe care forțele ruse le-au folosit ca efect tactic în capturarea Avdiivka în februarie 2024 și care Forțele ruse folosesc din nou în timpul operațiunilor lor ofensive actuale lângă Chasiv Yar”, a menționat ISW în cea mai recentă analiză.

UPDATE ORA 11:00 – Zelenski pledează pentru sprijin după ce atacul rusesc asupra Cernihivului a ucis 10 persoane

Zelenski a spus că o operațiune de salvare este în desfășurare la Cernihiv în urma unui atac cu rachete rusești care a ucis 10 persoane și a lăsat civili prinși sub dărâmături. Cel puțin 20 de persoane au fost rănite în atac. Președintele a postat imagini cu salvatori care lucrează printre grămezi de moloz în afara unei clădiri parțial demolate.

Primarul interimar al Cernihivului, Oleksandr Lomako, a declarat pe Telegram că Rusia a lansat mai multe lovituri cu rachete asupra „infrastructurii civile și sociale” a orașului miercuri dimineață. CNBC nu a putut confirma imediat rapoartele.

Știre inițială

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, a declarat marți că țara sa „a rămas fără rachete” în timp ce apăra săptămâna trecută o centrală electrică cheie care furnizează energie electrică capitalei Kiev, precum și altor regiuni învecinate.

„11 rachete s-au îndreptat spre ea (centrala termică Trypilska). Le-am doborât pe primele șapte, iar celelalte patru au distrus Trypilska. De ce? Pentru că nu am avut nicio rachetă. Am rămas fără toate rachetele”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat postului public american de televiziune PBS.

În ceea ce privește remarcile unor persoane privind incapacitatea partenerilor Ucrainei de a furniza țării „anumite capacități”, deoarece ar da o imagine de implicare a NATO în război, Zelenski, amintind de recentul atac al Iranului asupra Israelului, a continuat prin a pune la îndoială faptul că Israelul face parte din NATO.

Zelenski a mai spus că Ucraina nu are „nicio șansă de a câștiga” războiul dacă nu va sosi ajutorul militar american și că raportul de obuze de artilerie între Kiev și Moscova este de „1 la 10”.

Joia trecută, centrala termică Trypilska, situată la 45 de kilometri sud de Kiev, a fost distrusă în urma unui atac cu rachete rusești, a declarat pentru agenția de presă Interfax-Ucraina, cu sediul la Kiev, Andriy Hota, șeful consiliului de supraveghere al furnizorului ucrainean de energie termică Centerenergo.

Citește și