• Printre cei 110 ruși eliberați se numără 72 de marinari de pe nave comerciale reținuți din februarie, în timp ce 108 femei ucrainene prizoniere de război sunt eliberate.
  • Ultimul schimb a fost făcut după schimburile de prizonieri de săptămâna trecută, când cele două părți au schimbat de două ori zeci de soldați.
  • Imaginile difuzate de Yermak au arătat zeci de femei, unele purtând haine și uniforme militare, care coborau din autobuze albe.

Moscova și Kievul au efectuat unul dintre cele mai mari schimburi de prizonieri din timpul războiului de până acum, schimbând un total de 218 deținuți, inclusiv 108 femei ucrainene, potrivit oficialilor din ambele țări.

Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a declarat că printre femeile eliberate luni se numără 12 civili. Un alt schimb de prizonieri de război pe scară largă a fost efectuat astăzi”, a scris Yermak pe aplicația de mesagerie Telegram. Am eliberat 108 femei din captivitate. A fost primul schimb [ucrainean] numai de femei.

El a spus că 37 dintre femei au fost capturate după ce forțele rusești au cucerit oțelăria Azovstal din orașul Mariupol în luna mai. Mariupol, un oraș-port la Marea Azov în sud-estul Ucrainei, a rezistat săptămâni întregi bombardamentelor rusești. Rezistența a fost concentrată într-o rețea densă de tuneluri sub uzina sa siderurgică Azovstal.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

Ucraina nu abandonează pe nimeni, a declarat Yermak. Potrivit acestuia, unele dintre persoanele schimbate au fost mame și fiice care au fost ținute împreună. Imaginile difuzate de Yermak au arătat zeci de femei, unele purtând haine și uniforme militare, care coborau din autobuze albe.

Cea mai în vârstă femeie are 62 de ani, în timp ce cea mai tânără are 21 de ani, a precizat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război. Ministerul rus al Apărării a confirmat schimbul, afirmând că 110 ruși au fost eliberați, inclusiv 72 de marinari de pe nave comerciale reținuți din februarie. Acesta a precizat că toți cei întorși vor fi transportați cu avionul la Moscova și li se va oferi asistență medicală și psihologică.

Ministerul ucrainean de Interne a declarat că unele dintre femeile eliberate se aflau în închisoare din 2019, după ce au fost reținute de autoritățile pro-Moscova din regiunile estice.