• Rusia avertizează SUA cu privire la noile B61.
  • Rusia afirmă că NATO își consolidează planurile nucleare.
  • Rusia anunță că bombele mai noi sunt de importanță strategică.

Rusia a declarat sâmbătă că desfășurarea accelerată a armelor nucleare tactice americane modernizate B61 la bazele NATO din Europa va reduce pragul nuclear și că Rusia va ține cont de această mișcare în planificarea sa militară.

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat cea mai gravă confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când cele două superputeri din Războiul Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear. Rusia deține aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice funcționale, în timp ce Statele Unite au aproximativ 200 de astfel de arme, dintre care jumătate se află în baze din Italia, Germania, Turcia, Belgia și Olanda.

Politico a relatat pe 26 octombrie că Statele Unite au declarat la o reuniune închisă a NATO din această lună că vor accelera desfășurarea unei versiuni modernizate a B61, B61-12, noile arme urmând să ajungă în bazele europene în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Nu putem ignora planurile de modernizare a armelor nucleare, acele bombe cu cădere liberă care se află în Europa, a declarat ministrul adjunct de externe rus Alexander Grushko pentru agenția de știri de stat RIA.

Bomba gravitațională B61-12 de 12 picioare poartă un focos nuclear cu randament mai mic decât multe versiuni anterioare, dar este mai precisă și poate pătrunde sub pământ, potrivit unei cercetări a Federației Oamenilor de Știință Americani publicată în 2014. Statele Unite le modernizează, le măresc precizia și reduc puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în arme de câmp de luptă, reducând astfel pragul nuclear, a declarat Grushko.

Pentagonul nu a răspuns la o solicitare de comentarii în afara orelor de program din SUA. Politico a citat un purtător de cuvânt care a declarat că detaliile nucleare nu vor fi discutate, dar că modernizarea armelor B61 este în curs de desfășurare de ani de zile.

Pe fondul crizei din Ucraina, președintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia își va apăra teritoriul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare, dacă va fi atacată. Comentariile au stârnit o îngrijorare deosebită în Occident după ce Moscova a declarat luna trecută că a anexat patru regiuni ucrainene pe care forțele sale le controlează parțial. Putin spune că Occidentul s-a angajat într-un șantaj nuclear împotriva Rusiei.

Președintele american Joe Biden a declarat pe 6 octombrie că Putin a adus lumea mai aproape de Armageddon decât oricând de la Criza rachetelor din Cuba, deși Biden a declarat ulterior că nu crede că Putin ar folosi o armă nucleară tactică. Putin nu a menționat utilizarea unei arme nucleare tactice, dar a declarat că suspectează Ucraina că ar putea detona o bombă murdară, o afirmație despre care Ucraina și Occidentul spun că este falsă.

Bomba nucleară americană B61 a fost testată pentru prima dată în Nevada la scurt timp după Criza rachetelor din Cuba. În timpul lui Barack Obama, președintele SUA între 2009 și 2017, a fost aprobată dezvoltarea unei noi versiuni a bombei, B61-12.