• Parlamentul European a numit demolarea barajului Kakhovka ca fiind o crimă de război a Rusiei.
  • Deputații au cerut UE să continue să sprijine Ucraina.
  • Barajul nu a fost distrus în întregime, însă pagubele sunt semnificative.

Deputații Parlamentului European au condamnat demolarea barajului de la Kakhovka și au catalogat fapta ca fiind o crimă de război a Rusiei, a anunțat instituția după o ședință de plen la Strasbourg, scrie NV.

„Deputații au condamnat distrugerea barajului de la Nova Kakhovka din Ucraina, cea mai recentă crimă de război comisă de Rusia, care ar trebui să suporte consecințele”, se arată în mesaj.

De asemenea, deputații au cerut UE să continue să sprijine Ucraina, să introducă noi sancțiuni împotriva Rusiei și să direcționeze miliardele de dolari din activele financiare înghețate ale oligarhilor ruși pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei.

Recomandări

BIDEN: MĂ RETRAG PENTRU DEMOCRAȚIE
KAMALA, SHOW ME THE MONEY!
ALARMA SUNĂ DIN NOU LA TULCEA
DUJARDIN PRIMEȘTE INTERDICȚIE LA JO
SE STRÂNG VÂNĂTORII... CA LA URS
TIMOTHEE, ÎN ROLUL LUI BOB DYLAN

Trupele rusești au aruncat în aer barajul hidroelectric Kakhovka în noaptea de 6 iunie, după ce au controlat instalația timp de un an. Orașele și satele din aval, de-a lungul râului Nipru, au fost inundate complet sau parțial.

Centrala hidroelectrică Kakhovka este complet distrusă, a relatat Ukrhydroenergo. Comandamentul de Sud al Ucrainei a raportat că barajul nu a fost distrus în întregime, însă pagubele sunt semnificative.

După o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea zonelor de risc și o operațiune de aprovizionare cu apă potabilă a tuturor orașelor și satelor care se bazau pe rezervorul Kakhovka pentru apă.

Citește și: