• Timothy Snyder, un cunoscut istoric, scriitor și profesor la Universitatea Yale din SUA, a prezentat 10 motive pentru care Ucraina trebuie să câștige războiul cu Rusia.
  • Membru permanent al Institutului de Științe Umaniste din Viena, Snyder consideră că victoria Ucrainei este esențială pentru viitorul democrației, dar și pentru viitorul și reformarea Rusiei.
  • În cadrul unui discurs ținut la Forumul de Securitate de la Kiev, Snyder a numit cele 10 motive pentru care Ucraina ar trebuie să învingă Rusia, potrivit Radio Svoboda.

Timothy Snyder, un cunoscut istoric, scriitor și profesor la Universitatea Yale din SUA, a prezentat 10 motive pentru care victoria Ucrainei în fața Rusiei e esențială.

Primul motiv pentru victoria Ucrainei

Primul motiv, cel cheie: victoria Ucrainei este singura cale de a ajunge la pace. Evident, toți oamenii normali la cap vor să se încheie acest război. Victoria Ucrainei este singura cale prin care acest război se poate termina. Victoria Rusiei va duce la continuarea agresiunii și la continuarea atrocităților rusești

Al doilea motiv pentru victoria Ucrainei

Victoria Ucrainei este importantă pentru securitatea regiunii. Singura modalitate de a proteja ucrainenii este o victorie ucraineană. În același timp, este foarte important pentru popoarele țărilor baltice, pentru Polonia, România și Moldova, ca agresiunea rusă să nu reușească.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Al treilea motiv pentru victoria Ucrainei

Al treilea motiv pentru care victoria Ucrainei este importantă îl reprezintă cetățenii săi. Nu există altă modalitate de a proteja cetățenii ucraineni decât victoria Ucrainei. În timp ce războiul continuă, ucrainenii sunt deportați și alte atrocități au loc sub ocupația rusă, iar ucrainenii suferă din cauza bombardamentelor. Singura modalitate de a asigura viața celor 40 de milioane de ucraineni este de a pune capăt războiului, iar singura modalitate de a pune capăt războiului este victoria Ucrainei.

Al patrulea motiv pentru victoria Ucrainei


Al patrulea motiv se referă la protecția democrației. Acest război are loc pentru că Ucraina este o democrație. Are un sistem politic imprevizibil care dă naștere unor combinații imprevizibile de lideri imprevizibili. Și această imprevizibilitate, incapacitatea de a ști la ce să ne așteptăm, este atât de insuportabilă pentru Putin și pentru regimul rus. Deci, un alt motiv pentru care victoria Ucrainei este importantă este apărarea democrației.

Al cincilea motiv pentru victoria Ucrainei


Victoria Ucrainei e importantă pentru democrații în general. Dacă Rusia va câștiga acest război, ar fi o mare victorie pentru toate forțele care se opun democrației, pentru toți cei care vor să folosească violența pentru a răsturna democrația. Victoria Ucrainei este victoria celor care cred în lege, caută alegeri și își trag liderii la răspundere. Și mai ales pentru cei care sunt dispuși să-și asume riscuri pentru asta.

Al șaselea motiv pentru victoria Ucrainei


Victoria Ucrainei este victoria unui stat care în mod tradițional a fost considerat periferic și colonial în ceea ce privește puterea, care se considera centrul și imperiul. Victoria Ucrainei este importantă pentru protecția principiului de bază: toate națiunile sunt egale, iar statele merită respect. Războaiele imperiale, mai ales după cum știm din istoria secolelor al XIX-lea și al XX-lea, se încadrează în anumite faze de dezvoltare politică. Războaiele imperiale vor continua atâta timp cât forțele imperiale au încredere că le pot câștiga.

Forțele europene și alte forțe au ajuns întotdeauna în punctul în care își dau seama că războiul imperial le va epuiza și asta este foarte bine. Pe măsură ce războiul imperial continuă, în care liderii ruși susțin că poporul ucrainean și statul ucrainean nu există, victoria Ucrainei este importantă pentru a apăra principiul de bază: toate națiunile sunt egale și statele merită respect. Cu alte cuvinte, victoria Ucrainei este un alt impuls pentru lumea post-imperialistă.

Al șaptelea motiv pentru victoria Ucrainei


Vorbind despre lumea post-imperialistă, al șaptelea motiv pentru importanța victoriei Ucrainei se referă la memoria celui de-al Doilea Război Mondial.

Discursul lui Putin despre cel de-al Doilea Război Mondial nu poate câștiga. Pentru Putin, lecțiile din al Doilea Război Mondial sunt că este nevoie de mai mult război. Pentru Putin, lecțiile victoriei asupra fascismului sunt că este nevoie de mai mult fascism. Pentru Putin, lecțiile înfrângerii imperialismului sunt că este nevoie de mai mult imperialism. Pentru Putin, lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial sunt că cuvântul fascism înseamnă tot ce dorește, iar acel cuvânt poate fi folosit ca discurs de ură împotriva celor pe care i-a ales ca dușman. Această lectură a celui de-al Doilea Război Mondial nu poate câștiga.

Astăzi, pe măsură ce războiul continuă, este important să-l privim, așa cum este adesea cazul, în lumina celui de-al Doilea Război Mondial. În special, să o consideri o oportunitate de a proteja valorile care au fost întărite sau ar fi trebuit să fie întărite de acest război. De exemplu, toleranța față de alteritate, importanța statului de drept și a pluralismului, importanța cooperării între democrații.

Al optulea motiv pentru victoria Ucrainei


Victoria Ucrainei este foarte importantă pentru viitorul Rusiei. Pentru noi toți, cărora ne pasă de securitatea Europei și a lumii, este foarte important lângă ce fel de Rusie vom trăi în deceniile următoare.

Înfrângerea pe câmpul de luptă va fi un pas înainte pentru Rusia. Pentru ca Rusia să devină, ca să spunem așa, o țară normală în care interesele rusești autentice ar fi importante pentru conducerea sa, este foarte important ca Rusia să fie învinsă în acest război. Cred că este important ca rușii și viitorul guvernului rus să se gândească în schimb la viitorul Rusiei și la interesele sale reale. Rusia, unde cetățenii se pot gândi la viitor fără imperialism. Rusia, unde trecutul nu devine un mit care influențează atât de puternic deciziile prezentului. Rusia, unde este posibil să se țină cont de interese și viitor.

Al nouălea motiv pentru victoria Ucrainei


Ucraina trebuie să câștige, pentru că, după cum știm, este un mare producător de alimente pentru restul lumii. În istoria secolului al XX-lea, Ucraina a fost obiectul colonizării din toate părțile. În războiul actual, vedem Rusia confiscând alimente ucrainene și blocând livrările de produse agricole ucrainene în întreaga lume. Dacă războiul va continua, oamenii din Africa și din întreaga lume se vor confrunta cu o posibilă și apoi reală lipsă de alimente. Acest lucru poate duce nu numai la foamete și moarte, ci și la instabilitate politică. Victoria Ucrainei și reluarea comerțului mondial vor împiedica acest lucru.

Al zecelea motiv pentru victoria Ucrainei


Victoria Ucrainei ne va ajuta să ne îndreptăm atenția către viitor. Problema propagandei rusești – și o problemă comună tuturor, deși într-o formă mai blândă – este că se bazează exclusiv pe trecut. Se bazează pe găsirea unui moment din istorie când au avut dreptate și restul nu.

Dacă ucrainenii nu s-ar lupta, viitorul nostru, viitorul democrațiilor, ar fi foarte sumbru. Nu de asta este nevoie. Cu toții avem nevoie de un viitor. Avem nevoie de politica viitorului, avem nevoie de un eveniment care să ne iasă din rutină și să ne îndrepte spre viitor. Cred că este foarte important ca europenii și alții să ajute să le ofere ucrainenilor un viitor după acest război – în ceea ce privește apartenența la UE și asistența puternică care va permite Ucrainei să se reconstruiască.