• Putin a discutat cu liderul Uniunii Africane despre aprovizionarea cu cereale.
  • Rusia neagă că ar bloca exporturile și acuză Ucraina de dezinformare.
  • Putin susține că are o relație de prietenie cu țările africane.

Vladimir Putin s-a întâlnit ieri cu președintele senegalez și președinte al Uniunii Africane, Macky Sall, pentru a discuta despre aprovizionarea cu cereale în Africa.

Preşedintele Uniunii Africane şi al Senegalului i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin „să realizeze” că ţările africane sunt „victime” ale conflictului din Ucraina, pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială.

„Am venit pentru a vă cere să realizaţi că ţările noastre (…) sunt victime ale acestei crize pe plan economic”, a declarat el, la Soci, la începutul întâlnirii cu liderul de la Kremlin.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

În schimb, liderul de la Kremlin spune că Rusia a avut întotdeauna o relație de prietenie cu țările africane.

„Credem că Africa în ansamblu, precum și statele separate cu care am avut în mod tradițional relații de prietenie foarte calde, fără exagerare, că întreaga Africă are perspective enorme. Și pe asta ne bazăm relațiile cu Africa în ansamblu și cu statele separate.”, a afirmat Vladimir Putin.

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt la Ministerul rus de Externe susține, la rândul ei, că Ucraina dezinformează și acuză Rusia că împiedică exporturile de cereale.

„Rusia este pregătită să furnizeze cerealele sale tuturor țărilor care au nevoie. Dacă SUA și țările UE doresc cu adevărat să rezolve problema foametei mondiale despre care vorbesc atât de mult, ar trebui să anuleze restricțiile și atunci toți cei care au nevoie le vor putea primi.”, a afirmat Maria Zakharova, purtător de cuvânt Ministerul rus de Externe.

Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus miercuri că Rusia generează o criză alimentară globală.

„În acest moment ne confruntăm cu o urgență majoră: 20 de milioane de tone de grâu sunt blocate în Ucraina și trebuie să iasă. Am creat și lucrăm din greu la benzile de solidaritate care îi vor permite să scoată părți din acest grâu pe ruta terestră și să se antreneze spre porturile noastre. Nu este banal și este, desigur, mai obositor și mai scump, dar este necesar să scoatem acest grâu.”, a afirmat Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene.