• În Crimeea ucraineană ocupată de ruși, ofițerii FSB (Serviciului Federal de Securitate al Rusiei) au ținut într-un beci, și torturat, timp de o săptămână, o cunoscută activistă civică.
  • Irina Danilovici a fost torturată și obligată de ruși Azamatov să mărturisească diverse infracțiuni pe care nu le-a comis, conform presei din Ucraina.
  • Danilovici a fost acuzată de „deținerea de explozibili”, potrivit avocatului Ayder Azamatov, cel care a luat legătura cu femeia și a fost ales să o apere.

În Crimeea ucraineană ocupată de ruși, ofițerii FSB (Serviciului Federal de Securitate al Rusiei) au ținut într-un beci, și torturat, timp de o săptămână, o cunoscută activistă civică.

După aceea, a fost adusă cu forța la sediul Departamentului de Servicii Speciale din Simferopol, unde a fost ținută într-un beci. A petrecut mai mult de o săptămână acolo, anunță avocatul femeii. Cu toate că a fost hrănită zilnic și dusă la toaletă de două ori pe zi, experiența a fost una traumatizantă din cauza torturii la care a fost supusă.

Anchetatorii FSB au obligat-o, prin tortură, să semneze o mărturisire a crimelor „comise”. Potrivit femeii, forțele de ordine i-au pus o pungă pe cap și i-au oferit să aleagă între „pădure sau închisoare”. Azamatov a spus că, potrivit lui Danilovici, serviciile speciale au amenințat că „o duc pe femeie la Mariupol”, unde ea „va dispărea”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

După aceea, potrivit avocatului, activista a fost audiată timp de trei zile cu ajutorul unui test poligraf, Danilovici fiind întrebată despre legăturile cu serviciile de informații străine, mass-media și organizații străine, precum și implicarea în „Solidaritatea Crimeei”. Poligraful a confirmat toate răspunsurile negative ale femeii.

Forțele de securitate au convins-o, mai apoi, pe femeie să semneze protocoale și două foi albe de hârtie fără să citească, și să spună într-o înregistrare video că nu a fost supusă „metodelor de influențare”. Danilovici a acceptat acest lucru pentru a fi eliberată. Din păcate pentru ea, agenții FSB au mințit și au dus-o în arest două luni pentru deținerea de „explozibil”.

Potrivit avocatului apărării, conform agenților FSB, 200 de grame de explozibili în echivalent TNT au fost găsite în căptușeala unei cutii de ochelari în geanta femeii.

Cu toate acestea, la prima examinare a înregistrării video, după reținere nu s-a găsit nimic. Danilovici insistă că explozivul a fost plantat asupra ei, iar cazul este falsificat.

Irina Danilovych a fost reținută pe 29 aprilie, la ora 6 dimineața, în timp ce se întorcea acasă de la muncă în Koktebel în satul Vladislavovka. La ora 10, polițiștii au percheziționat casa părinților ei. Potrivit avocatului, la percheziție au fost prezente șase persoane: doi martori și patru angajați cu cagule. Au confiscat echipamente, cărți, documente și toate telefoanele.

Danilovici senior a depus o plângere la poliție, cerând deschiderea unui dosar penal pentru răpirea fiicei sale. Anterior, Ayder Azamatov s-a adresat parchetului cu privire la dispariția activistei.

Timp de aproape două săptămâni, familia lui Danilovici și activiștii pentru drepturile omului au căutat-o ​​pe Irina.
Danilovici s-a născut în Belarus, în orașul Vitebsk, a locuit în Belgorod, Rusia, iar cu puțin timp înainte de anexarea Crimeei s-a mutat în peninsula și a primit cetățenia ucraineană.

În Crimeea, Danilovici a lucrat ca asistent medical și a participat la mișcarea sindicală a medicilor. După ce organizația locală a Alianței Medicilor din Feodosia a încetat plata salariilor, Irina a continuat să acopere problemele de sănătate din Crimeea ca jurnalist cetățean.