• Institute for the Study of War apreciază că este posibil ca forţele ucrainene din regiunea Harkov să avanseze spre graniţa cu Rusia în următoarele zile sau săptămâni, scrie The Guardian.
  • Potrivit unui raport recent al think tank-ului american, contraofensiva ucraineană la nord-est de Harkov înregistrează progrese semnificative.

Raportul, redactat de Mason Clark, Karolina Hird şi Kateryna Stepanenko, îşi precizează „principalele concluzii”:

Forţele ruse au distrus mai multe poduri pentru a încetini forţele ucrainene şi este posibil să efectueze o retragere limitată la nord-est de oraşul Harkov în faţa contraofensivei ucrainene de succes.

Forţele ucrainene fac progrese semnificative în jurul oraşului Harkov şi probabil că vor avansa spre graniţa cu Rusia în zilele următoare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Forţele ucrainene au continuat să respingă avansurile ruseşti spre Barvinvoke, iar forţele ruseşti au abandonat probabil eforturile de a se deplasa direct spre sud-est, spre Slovyansk. ISW nu poate confirma în acest moment afirmaţiile privind o contraofensivă ucraineană spre Izyum.

Forţele ruse au afirmat că au capturat Popasna la 7 mai, dar rămân în mare parte blocate în estul Ucrainei.

Guvernul ucrainean a confirmat că ultimii civili rămaşi blocaţi în uzina Azovstal au fost evacuaţi la 7 mai, dar pare puţin probabil ca apărătorii ucraineni rămaşi să se predea. Probabil că ISW nu va putea raporta nicio schimbare în controlul zonei până când forţele ruseşti nu vor captura uzina în ansamblu, din cauza mediului informaţional precar din Mariupol.

După toate indiciile, forţele ruse vor anunţa crearea unei Republici Populare Herson sau, eventual, vor anexa cu forţa regiunea Herson în următoarele săptămâni pentru a-şi cimenta administraţia de ocupaţie şi pentru a încerca să smulgă definitiv aceste teritorii din Ucraina.

Forţele ruse au continuat să vizeze Odesa cu lovituri de rachete de croazieră şi să desfăşoare atacuri sub pavilion fals în Transnistria în ultimele zile.