• Mercenarii ruși susțin că au capturat un oraș minier.
  • Ucraina spune că rezistă, Moscova nu a revendicat victoria.
  • Moscova îl pune pe șeful Statului Major General la comanda directă a invaziei.

Ucraina a declarat joi că trupele sale rezistă în pofida luptelor grele pe un câmp de luptă plin de cadavrele soldaților într-un oraș minier de sare din estul Ucrainei, unde mercenarii ruși au revendicat prima victorie semnificativă a Moscovei în jumătate de an.

Miliția ultranaționalistă contractată Wagner, condusă de un aliat al președintelui Vladimir Putin în afara lanțului principal de comandă militară, susține că a cucerit Soledar după lupte intense care, potrivit acesteia, au lăsat orașul plin de morți ucraineni. Dar Moscova a amânat să proclame oficial victoria.

În momentul de față, există încă câteva mici focare de rezistență în Soledar”, a declarat Andrei Bayevsky, un politician local instalat în Rusia, într-o emisiune online. Ucraina a recunoscut avansurile rusești, dar ministrul adjunct al apărării Hanna Malyar a declarat joi, în cadrul unui briefing, că luptele sunt încă violente.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

Rușii se deplasează peste propriile cadavre”, a spus ea. Malyar a declarat că Rusia și-a mărit numărul de unități din Ucraina de la 250 la 280 în ultima săptămână, în încercarea de a recâștiga inițiativa. Observatorii de la Kremlin au analizat cu atenție cea mai recentă schimbare a conducerii Rusiei pe câmpul de luptă, la o zi după ce Valery Gerasimov, șeful Statului Major al armatei, a primit în mod neașteptat comanda directă a invaziei.

Comandantul anterior, generalul de armată Serghei Surovikin, a fost efectiv retrogradat pentru a deveni unul dintre cei trei adjuncți ai lui Gerasimov. Moscova a explicat decizia – cel puțin a treia schimbare bruscă a comandantului suprem în cele 11 luni de conflict – ca răspuns la importanța crescândă a campaniei. Comentatorii ruși și occidentali deopotrivă au văzut încercări de a transfera vina pentru eșecurile în care Rusia a pierdut aproximativ 40% din teritoriul pe care l-a cucerit din februarie.

Gerasimov a devenit ținta abuzurilor bloggerilor naționaliști, care au înflorit chiar dacă Kremlinul a închis toate mijloacele de informare independente și a întemnițat criticii războiului, scrie Reutres.

Este probabil ca această mișcare să fie întâmpinată cu extremă nemulțumire de o mare parte a comunității ultranaționaliste și a bloggerilor militari ruși, care l-au acuzat din ce în ce mai mult pe Gerasimov pentru proasta execuție a războiului”, a declarat Ministerul britanic al Apărării. Un important blogger militar rus, care postează pe aplicația de mesagerie Telegram sub numele de Rybar, a declarat că Surovikin a fost transformat în țap ispășitor pentru debacle militare.

Cu toate acestea, Mick Ryan, un general-maior australian în retragere, a sugerat într-un tweet că Putin și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, l-au pus pe Gerasimov în postura de țap ispășitor pentru toate eșecurile Rusiei”. Semion Pegov, un alt blogger militar rus, a remarcat că acum Statul Major General este direct și fără compromisuri responsabil pentru absolut totul”.

Ministerul ucrainean al Apărării a oferit batjocură. Fiecare general rus trebuie să primească cel puțin o ocazie de a eșua în Ucraina”, a scris acesta pe Twitter. Unii pot fi suficient de norocoși să eșueze de două ori”.

Soledar ar fi cel mai mare câștig al Moscovei de la o serie de retrageri umilitoare în a doua jumătate a anului 2022 – dar cu un cost imens, cu pierderi uriașe de ambele părți. Avea abia 10.000 de locuitori înainte de război. Rusia a eșuat în încercările repetate de a captura orașul mult mai important din apropiere, Bakhmut, de zece ori mai mare.

Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană că 559 de civili au rămas în Soledar, inclusiv 15 copii, și nu au putut fi evacuați. În întreaga Ucraină, liniile frontului abia au evoluat de la ultima mare retragere a Rusiei în sud, în urmă cu două luni. Kievul speră că blindatele grele ale aliaților occidentali îi vor permite să reia avansările.