• Trupele belaruse intră, marți, în regiunea Cernihiv, din Ucraina, alături de ruși.
  • Acest lucru a fost confirmat de Vitaly Kirillov, purtător de cuvânt al departamentului regional al forțelor de apărare „Sever”.
  • Lansarea din Belarus are loc la câteva zile după ce liderul autoritar Alexander Lukașenko a organizat un referendum pentru a adopta o nouă constituție prin care se renunță la statutul său de stat non-nuclear, deschizând calea pentru o posibilă desfășurare de arme nucleare rusești în țară.

Armata din Belarus a intrat, marți, în regiunea Cernihov, alături de ruși. Acest lucru a fost confirmat de Vitaly Kirillov, purtător de cuvânt al departamentului regional al forțelor de apărare „Sever”.

„Belarus a intrat în război. Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv”, se arată în comunicat.

Într-un tweet postat marți dimineață, parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, a confirmat rapoartele anterioare potrivit cărora trupe belaruse se aflau pe teritoriul ucrainean.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv. Informația a fost confirmată public de Vitaliy Kyrylov, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Teritorială din Nord. Mai multe detalii mai târziu”, se arată în tweet.

Locuitorii din satele Slabin, Pakul și Mykhailo-Kotsyubynskyy raportează transferul de echipament militar. Potrivit rapoartelor locale, la ora 11:30 a.m. o coloană belarusă de 33 de vehicule, dintre care 11 erau vehicule Grady, a intrat în regiunea situată la nord de Kiev, telecomunicațiile mobile fiind bruiate.

Anterior, Centrul pentru Strategii de Apărare a raportat că există o probabilitate foarte mare ca autoproclamatul Guvern al Republicii Belarus (RB) să decidă implicarea Forțelor Armate belaruse în războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Acest lucru înseamnă angajarea tuturor forțelor și echipamentelor Forțelor Aeriene din Belarus împotriva forțelor de apărare din Ucraina.

Belarusul a fost, deja, folosit ca punct de întâlnire de către forțele rusești, care s-au adunat acolo sub pretextul unor exerciții militare comune înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de săptămâna trecută. Acum există tot mai multe dovezi că Minskul ar putea deveni un participant explicit la război.

Săptămâna trecută, șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, a declarat că președintele belarus, Alexander Lukașenko, permite ca țara sa să devină un stat satelit al Rusiei, iar, duminică seară, oficialul a declarat că „este foarte clar că Minskul este, acum, o extensie a Kremlinului”.

Lansarea din Belarus are loc la câteva zile după ce liderul autoritar Alexander Lukașenko a organizat un referendum, în urma căruia țara a anunțat că își revocă statutul de stat non-nuclear, permițând amplasarea de arme rusești în Belarus. Măsura a provocat proteste în țară.

În dimineața negocierilor dintre Rusia și Ucraina, la granița cu Belarus, au început să circule zvonuri privind implicarea oficială a Belarusului în război, în urma unui raport, prezentat cercurilor diplomatice, de către jurnalişti de opoziţie din ţară. Forţele armate ale Belarusului includ aproape 45.000 de militari şi se crede că cei desfăşuraţi în Ucraina ar putea fi trimişi în zona Kievului sau Zhytomyr.