• Sarmat este o rachetă grea care este în curs de dezvoltare de mai mulți ani pentru a înlocui racheta de fabricație sovietică Voyevoda.
  • Ministerul a declarat că Sarmat este capabil să transporte vehicule de planare hipersonice împreună cu alte tipuri de focoase.
  • Dmitri Rogozin, șeful agenției de stat Roscosmos, care supervizează fabrica de rachete care construiește Sarmat, a descris testul de miercuri drept un cadou pentru NATO.

Armata rusă a declarat că a efectuat cu succes primul test al unei noi rachete balistice intercontinentale, Sarmat, o armă despre care președintele Vladimir Putin susține că ar face Occidentul să se gândească „de două ori” la orice intenții agresive împotriva Rusiei.

Testul de lansare a rachetei are loc pe fondul creșterii tensiunilor dintre Moscova și Occident din cauza acțiunii militare rusești din Ucraina și subliniază accentul pus de Kremlin pe forțele nucleare ale țării. Ministerul rus al Apărării a declarat că racheta Sarmat ICBM a fost lansată miercuri de la instalația de lansare de la Plesetsk, în nordul Rusiei, iar focoasele sale de exercițiu au atins cu succes ținte simulate în poligonul de tragere Kura din peninsula Kamchatka, situată în extremitatea estică a Peninsulei Kamchatka.

Aceasta a precizat că lansarea a fost pe deplin reușită, dovedind caracteristicile rachetei „în toate fazele zborului”. Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Rusia a anunțat în prealabil SUA cu privire la lansare, în conformitate cu tratatul New Start privind controlul armelor nucleare dintre Moscova și Washington.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Rusia a notificat în mod corespunzător Statele Unite, în conformitate cu obligațiile sale New Start, că intenționează să testeze această rachetă balistică intercontinentală”, a spus el.

„Astfel de teste sunt de rutină. Nu a fost o surpriză. Nu am considerat că acest test reprezintă o amenințare la adresa Statelor Unite sau a aliaților săi.

Vorbind în fața unor oficiali de rang înalt, Putin a salutat lansarea Sarmat, susținând că noua rachetă nu are analogii străine și este capabilă să penetreze orice apărare antirachetă prospectivă.

„Această armă cu adevărat unică va consolida potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe și îi va face pe cei care, în focul unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne amenințe țara, să se gândească de două ori, a declarat Vladimir Putin.

Pe fondul noilor sancțiuni occidentale care au interzis exporturile de produse de înaltă tehnologie către Rusia și au vizat în mod specific industriile sale de armament ca răspuns la acțiunea Moscovei în Ucraina, Putin a subliniat că Sarmat este construit exclusiv din componente interne.

Sarmat este o rachetă grea care este în curs de dezvoltare de mai mulți ani pentru a înlocui racheta de fabricație sovietică Voyevoda, care a primit numele de cod Satan din partea Occidentului și care constituie nucleul disuasiei nucleare a Rusiei. Ministerul a precizat că Sarmat este capabil să transporte vehicule de planare hipersonice împreună cu alte tipuri de focoase. Armata rusă a declarat anterior că vehiculul hipersonic Avangard ar putea fi montat pe noua rachetă.