• Moscova a amenințat cu represalii dacă rachetele vor fi folosite împotriva teritoriului său, dar SUA intenționează să livreze sisteme cu rază mai scurtă de acțiune.
  • De asemenea, Ucraina a făcut presiuni asupra Marii Britanii pentru a furniza o parte din propriile M270, iar unele surse se plâng că Marea Britanie a tras de timp.
  • Boris Johnson a declarat că MLRS le-ar permite ucrainenilor să se apere împotriva acestei artilerii rusești foarte brutale.

Joe Biden a declarat că SUA nu vor furniza Ucrainei rachete care pot ajunge până în Rusia, în încercarea de a atenua tensiunile cu Moscova în legătură cu potențiala desfășurare a rachetelor cu rază lungă de acțiune de aproximativ 185 de mile.

Casa Albă a analizat cererile Ucrainei – care pierde teren în bătălia pentru Donbas – pentru sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a contrabalansa utilizarea tot mai eficientă a artileriei cu rază lungă de acțiune de către Moscova, pe fondul avertismentelor Rusiei că, în acest fel, s-ar depăși o linie roșie.

„Nu vom trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi în Rusia”, a declarat Biden reporterilor luni, după ce a ajuns înapoi la Casa Albă după un weekend în Delaware. MLRS-ul fabricat în SUA vine în mai multe variante diferite, care, la rândul lor, folosesc o varietate de muniții. Cea mai lungă gamă poate lansa rachete de până la 185 de mile distanță, dar altele folosesc rachete cu rază de acțiune mai mică, de 20 până la 40 de mile.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Semnificația precisă a remarcii lui Biden de luni nu a fost clară, dar a fost în concordanță cu alte informări din weekend, potrivit cărora Casa Albă era dispusă să furnizeze MLRS atâta timp cât reținea rachetele cu cea mai lungă rază de acțiune.

Acest lucru a fost repetat luni. Un oficial american de rang înalt a declarat: „MLRS este luat în considerare, dar nu este nimic pe masă cu capacități de atac cu rază lungă de acțiune”.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a calificat remarcile lui Biden drept „rezonabile” și a avertizat că, dacă orașele țării sale ar fi fost lovite, atunci forțele rusești „ar fi lovit în centrele acestor decizii criminale”.

Ucraina pare să fie aproape de a pierde orașul Sievierodonețk, cel mai estic oraș pe care îl deținea în regiunea Donbas, pe fondul unui baraj de artilerie rusesc neîncetat care a distrus părți mari ale unui oraș care avea o populație de 100.000 de locuitori înainte de război.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut duminică târziu că „întreaga infrastructură critică” și „mai mult de două treimi din stocul de locuințe din oraș” au fost „complet distruse”, în timp ce a cerut „mai multe arme moderne pentru a ne apăra țara, pentru a ne apăra poporul”.