• Un fost deţinut politic al naziştilor a fost ucis de rachetele ruşilor.
  • Boris Romancenko supravieţuise lagărelor de la Buchenwald.
  • El a fost recapturat şi condamnat la muncă forţată.

Absurdul războiului dus de Putin a dus la uciderea de către armata Rusiei a unui adversar tradiţional al naziştilor: un deţinut politic de către nazişti, în calitate de comunist rus, Boris Romancenko, a reuşit să evadeze din lagărul de prizonieri, dar a fost recapturat şi condamnat la muncă forţată.

Boris Romanchenko, în vârstă de 96 de ani, a murit la Harkov, fiind considerat de către nazişti un prizonier politic ucrainean, în calitate de „comunist” sovietic, un supravieţuitor al lagărelor de concentrare şi a fost vicepreşedinte pentru Ucraina al IKBD, Comitetul Internaţional al Supravieţuitorilor Lagărului de Muncă.

„După ce a supravieţuit în Buchenwald, Peenemunde, Dora Mittelbau, Bergen-Belsen, Romancenko a fost ucis de o rachetă rusă lansată asupra apartamentului său în timpul operaţiunii de denazificare. Noii fascişti continuă munca lui Hitler”, a scris primarul din Lviv, Andrij Sadovij, pe canalul său Telegram.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Romancenko a murit în apartamentul care a ars după ce a fost bombardat. Născut la 20 ianuarie 1926, la Bondari, lângă Sumî, a fost capturat de germani în 1942 şi internat la Dortmund ca prizonier de război. A reuşit să scape, dar a fost prins şi deportat la Buchenwald şi pus la muncă forţată în octombrie 1943. O vreme a fost nevoit să colaboreze cu germanii la construirea rachetelor balistice V2 la baza Peenemuende, apoi a fist transferat în lagărele de concentrare Mittelbau-Dora şi Bergen-Belsen.

După război, Romancenko a contribuit la stabilirea unei reţele de ajutor pentru fostele victime ale persecuţiei naziste din Ucraina. A participat la numeroase comemorări ale Holocaustului şi persecuţiilor naziste, în care a purtat uniforma cu dungi cu triunghiul roşu cusut care îi distingea pe deţinuţii politici (cum ar fi Steaua galbenă a lui David petru „evreii distinşi”, Steaua galbenă şi roşie a lui David – „evreii politici”, triunghiul maro pentru romi şi sinti, cel roz pentru homosexuali, cel violet pentru Martorii lui Iehova şi cel negru pentru „anti-social”).

Fundaţia Buchenwald şi-a exprimat durerea la aflarea ştirii şi a amintit cum, în 2012, Romanchenko a citit jurământul supravieţuitorilor de la Buchenwald, care spune: „Construirea unei noi lumi de pace şi libertate este idealul nostru!”.