• Scriitorul Volodimir Vakulenko a murit în Harkov, estul Ucrainei, în perioada în care regiunea se afla sub ocupație rusească.
  • El a fost înmormântat în Izium, unde a fost găsită o groapă comună cu 400 de cadavre după retragerea forțelor Rusiei.
  • Vakulenko, care a scris poezii și cărți pentru copii, a dispărut în martie, când satul Kapitolivka, în care locuia, a fost ocupat de trupele ruse.

Scriitorul Volodimir Vakulenko a murit în Harkov, estul Ucrainei, în perioada în care regiunea se afla sub ocupație rusească. El a fost înmormântat în Izium, unde a fost găsită o groapă comună cu 400 de cadavre după retragerea forțelor Rusiei, potrivit Pravda.

Vakulenko, care a scris poezii și cărți pentru copii, a dispărut în martie, când satul Kapitolivka, în care locuia, a fost ocupat de trupele ruse.

Fosta sa soție, Irina Novitska, a declarat că scriitorul fusese denunțat de niște localnici, așa că el a fost găsit și ridicat de trupele de ruse.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Tatăl scriitorului a declarat poliției că în 23 martie, cinci persoane le-au percheziționat casa, l-au luat pe Vakulenko, l-au dus la interogatoriu, l-au bătut și apoi l-au eliberat.

În ziua următoare, alte două persoane au venit din nou la el acasă, au coborât dintr-o mașină cu marcajul „” și l-au luat din nou cu forța pe Volodimir Vakulenko. Nimeni nu l-a mai văzut în viață după aceea.

Poliția ucraineană a deschis o anchetă în legătură cu răpirea, potrivit Meduza.

Autoritățile din Harkov nu au confirmat inițial că trupul lui Vakuleno a fost găsit, spunând că la locul cu nr 319 era îngropată o femeie.

FOTO – Meduza

În 29 noiembrie, șeful regional adjunct al poliției din Harkov, Serhii Bolvinov, a declarat că după o analiză ADN s-a confirmat că Vakulenko a fost îngropat acolo.

Potrivit lui Bolvinov, trupul lui Vakulenko avea două răni de gloanțe.

Potrivit publicației ucrainene Hromadske, localnicii care au îngropat cadavre în timpul ocupației au declarat că pe 12 mai, soldații ruși le-au ordonat să înhumeze cadavrul unui bărbat găsit lângă Kapitolivka. Oamenii au spus că trupul lui zăcea în aer liber de mai bine de o lună.