• Miniștrii Uniunii Europene au luat, joi, o decizie, potrivit căreia ucrainenii vor putea să trăiască și să muncească în UE timp de trei ani.
  • Cetățenii ucraineni puteau deja să călătorească în Uniunea Europeană fără vize, dar puteau rămâne în mod legal doar pentru o perioadă de până la trei luni.
  • Conform deciziei, țările UE vor avea opțiunea de a acorda persoanelor care au statut de rezident legal în Ucraina același tip de protecție pe care o primesc cetățenii ucraineni.

Cetățenilor ucraineni, care fug de invazia Rusiei în țara lor li se va oferi protecție temporară în Uniunea Europeană (UE), au decis joi miniștrii UE, în contextul în care exodul din Ucraina a depășit un milion de persoane.

Potrivit deciziei, ucrainenii vor putea să trăiască și să muncească în Uniunea Europeană timp de până la trei ani.

Cetățenii ucraineni puteau deja să călătorească în Uniunea Europeană fără vize, dar puteau rămâne în mod legal doar pentru o perioadă de până la trei luni. Decizia de joi pune în aplicare o structură care le va permite oamenilor să se stabilească temporar în blocul comunitar, informează The New York Times.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Hotărârea la care s-a ajuns joi nu a impus obligativitatea ca țările UE să extindă aceleași măsuri de protecție și pentru cei care nu sunt ucraineni și care fug din cauza conflictului, mulți dintre ei studenți sau lucrători migranți din Africa și Asia.

Conform deciziei, țările UE vor avea opțiunea de a acorda persoanelor care au statut de rezident legal în Ucraina același tip de protecție pe care o primesc cetățenii ucraineni. În cazul în care țările decid să nu facă acest lucru, ele ar trebui să depună eforturi pentru a repatria aceste persoane în țările lor de origine. Nu a fost imediat clar ce națiuni din UE vor opta să ofere tuturor persoanelor care fug din Ucraina, indiferent de naționalitate, acest nivel mai ridicat de protecție.