• Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reafirmat, duminică, opoziţia fermă faţă de impunerea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina.
  • Acesta avertizează că ar apărea riscul izbucnirii unui război mondial.
  • Charles Michel a respins ideea conform căreia sancţiunile masive impuse de Uniunea Europeană asupra Rusiei ar fi un fel de război. 

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reafirmat, duminică, opoziţia fermă faţă de impunerea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina, avertizând că ar apărea riscul izbucnirii unui război mondial.

O astfel de acţiune, în circumstanţele actuale, ar fi considerată drept o intrare a NATO în război, fiind, deci, un risc de izbucnire a celui de-al III-lea Război Mondial”, a afirmat Charles Michel, într-un interviu acordat postului France Inter.

Întrebat dacă ar trebui luată în serios ameninţarea nucleară proferată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Charles Michel a răspuns: „Eu cred că toate ameninţările trebuie luate în serios”. Totuşi, preşedintele Consiliului European a cerut protejarea valorilor europene pentru care optează Kievul. „Trebuie să tratăm foarte serios ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, este nevoie de protejarea valorilor pe care Ucraina le-a ales”, a subliniat el.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Charles Michel a respins ideea conform căreia sancţiunile masive impuse de Uniunea Europeană asupra Rusiei ar fi un fel de război. „Noi utilizăm instrumentele pe care le avem la dispoziţie. Au fost impuse aceste sancţiuni pentru a face rău regimului, pentru a limita cât mai mult posibil poziţia sa”, a argumentat Charles Michel. În urmă cu câteva zile, Charles Michel a cerut Alianţei Nord-Atlantice să nu instituie zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avertizând că această acţiune ar fi „un pas prea departe”.

Şi senatorul republican american Marco Rubio, membru al Comisiei senatoriale pentru Informaţii, a avertizat că instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina ar genera al III-lea Război Mondial. „Oamenii trebuie să înţeleagă bine ce înseamnă o zonă de interdicţie aeriană. Nu este o regulă pe care o impui şi pe care ar trebui să o respecte toată lumea. Este intenţia de a doborî avioane ale Federaţiei Ruse”, a afirmat duminică Marco Rubio, citat de CNN şi de BBC News. Iar senatorul democrat american Christopher Murphy a apreciat că nu ar fi în interesul Statelor Unite sau al ţărilor europene să instituie o astfel de zonă de securitate aeriană. „Acest lucru ar însemna ca cele mai mari superputeri nucleare din lume să intre în război direct una cu cealaltă”, a atras atenţia Christopher Murphy.

Miniştrii de Externe din ţările NATO au respins, vineri, cu ocazia reuniunii extraordinare de la Bruxelles, ideea instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina. „A fost evocat subiectul, iar statele aliate au convenit că nu trebuie să avem avioane NATO în spaţiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol, deoarece ne-am putea trezi cu un război total în Europa”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

Însă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat dur decizia Alianţei Nord-Atlantice de a nu institui zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, susţinând că acest lucru arată că NATO nu consideră prioritară „libertatea Europei„.