• Orice plată viitoare către Rusia în ruble ar constitui o încălcare a sancțiunilor și nu ar fi acceptată
    de statele membre.
  • Comisar european pentru energie: ,,Decizia Gazprom de a suspenda livrările de gaz către Polonia și Bulgaria marchează un alt punct de cotitură în actuala criză”.
  • Comisarul pentru energie, Kadri Simson, le transmite companiilor că este cât se poate de legal să refuze plata în ruble către Gazprom.

Orice plată viitoare către Rusia în ruble ar constitui o încălcare a sancțiunilor și nu ar fi acceptată
de statele membre. Este concluzia la care au ajuns minștrii europeni ai energiei, după reuniunea Consiliului European.

Kadri Simson, comisar european pentru energie spune că ,,Decizia Gazprom de a suspenda livrările de gaz către Polonia și Bulgaria marchează un alt punct de cotitură în actuala criză. Și este o încălcare nejustificată a contractelor existente și un avertisment că orice stat membru ar putea fi următorul„.

Comisarul pe energie Kadri Simson le transmite companiilor că este cât se poate de legal să refuze plata în ruble către Gazprom.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Kadri Simson, comisar european pentru energie declară: ,,Comisia a oferit îndrumări statelor membre cu privire la problema plății în ruble. Am precizat că aceasta este o modificare unilaterală a contactelor nejustificate din motive comerciale și este perfect legitim în conformitate cu dreptul comercial să o respingem.”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat miercuri „șantajul inacceptabil” exercitat de Rusia prin întreruperea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria, care refuză să plătească în ruble.

Guvernul rus a semnat un decret prin care se stipulează că plata pentru gazul rusesc furnizat începând cu luna aprilie trebuie să se facă exclusiv în ruble. La rândul său, UE a aplicat pentru prima dată sancțiuni împotriva cărbunelui rusesc și are în vedere noi măsuri împotriva petrolului și gazelor.