• Două rachete au lovit zona stației de pompare a cerealelor.
  • Ucraina afirmă că Moscova și Kievul au semnat vineri un acord de export de cereale.
  • Mai mulți americani s-au oferit voluntari pentru a lupta alături de forțele ucrainene, în ciuda avertismentelor.

Doi cetățeni americani au murit recent în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a relatat sâmbătă CNN, citând un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Purtătorul de cuvânt, care nu a fost numit în raport, nu a oferit detalii despre persoanele în cauză sau despre circumstanțele morții lor, dar a precizat că administrația americană este în contact cu familiile acestora și oferă toată asistența consulară posibilă, potrivit CNN.

Din respect pentru familii în aceste momente dificile, nu avem nimic de adăugat, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de CNN. Departamentul de Stat nu a răspuns sâmbătă la întrebările trimise prin e-mail de Reuters.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ucraina se află sub asediul Rusiei de aproape cinci luni, în ceea ce Moscova numește o operațiune militară specială pentru a dezarma Ucraina și a o scăpa de naționalismul antirusesc fomentat de Occident. Kievul și Occidentul spun că Rusia a lansat un război neprovocat.

Mai mulți americani s-au oferit voluntari pentru a lupta alături de forțele ucrainene, în ciuda avertismentelor. Un cetățean american a fost ucis în luptă în luna mai, după ce s-a alăturat miilor de luptători străini care s-au oferit voluntari pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele rusești.

Atac cu rachete împotriva Odesa

Rachete rusești au lovit sâmbătă portul Odesa, în sudul Ucrainei, a anunțat armata ucraineană, amenințând un acord semnat cu doar o zi mai devreme pentru a debloca exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră și pentru a atenua penuria de alimente la nivel mondial cauzată de război.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite condamnă cu fermitate atacul și că Rusia poartă responsabilitatea pentru adâncirea crizei alimentare mondiale.

Atacul subminează activitatea ONU, a Turciei și a Ucrainei pentru a trimite alimente critice pe piețele mondiale, a declarat Blinken într-un comunicat. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat atacul drept o barbarie flagrantă care arată că nu se poate avea încredere în Moscova pentru a pune în aplicare acordul.

Acordul semnat de Moscova

Acordul semnat vineri de Moscova și Kiev și mediat de Națiunile Unite și Turcia a fost salutat ca fiind un progres după aproape cinci luni de lupte dureroase de când Rusia și-a invadat vecinul. Acordul este considerat crucial pentru a limita creșterea prețurilor mondiale la alimente, permițând exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, inclusiv Odesa.

Loviturile de la Odesa au atras condamnări ferme din partea Națiunilor Unite, a Uniunii Europene, a Statelor Unite, a Marii Britanii, a Germaniei și a Italiei. Vineri, oficialii ONU au declarat că speră ca acordul să fie operațional în câteva săptămâni.

Ministrul turc al apărării a declarat că oficialii ruși au declarat Ankarei că Moscova nu are nimic de-a face cu loviturile asupra Odesa. Nici declarațiile Ministerului rus al Apărării, nici rezumatul de seară al armatei nu au menționat vreun atac cu rachete în Odesa. Ministerul nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Două rachete rusești Kalibr au lovit zona unei stații de pompare din port, în timp ce alte două au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, potrivit armatei ucrainene. Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ignat, a declarat că rachetele au fost lansate de pe navele de război din Marea Neagră, în apropiere de Crimeea.