• Femeile din Ucraina care au rămas însărcinate în urma violului de către soldați ruși nu pot avorta după ce s-au refugiat în Polonia.
  • Polonia permite avortul în cazul violului, însă este nevoie ca acesta să fie demonstrat la tribunal și să existe o decizie oficială în acest sens.
  • Între timp, mai multe ONG-uri își riscă libertatea și încearcă să ducă fetele și femeile violate în alte țări, cum ar fi Ungaria și România, pentru a avorta legal.

Psihologul Oleksandra Kvito a vorbit pentru Radio Svoboda despre dramele prin care trec fetele din Ucraina care au rămas însărcinate după ce au fost violate de soldații ruși, iar acum nu pot renunța la sarcină.

Victimele preferate ale rușilor par a fi fetele cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, conform datelor colectate de psiholog.

Cazul unei fete de 14 ani din Bucha, violate de cinci soldați ruși, șochează opinia publică prin detaliile oferite de Kvito, cu acordul familiei fetei.

Recomandări

BEYONCE FACE SHOW
UNDE MERGI AZI?
SE TERMINĂ MINIVACANȚA
CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA

Familia fetei a decis să păstreze copilul, pentru că un avort la această vârstă ar putea să o lase sterilă, iar acum psihologul e nevoit să ducă o muncă titanică de consiliere psihologică cu victima.

Oleksandra Kvito lucrează în prezent cu cinci fete de 14-18 ani care au rămas însărcinate în urma violului. Până pe 25 aprilie, linia telefonică a avocatului poporului primise contestații despre 101 cazuri de infracțiuni sexuale pe teritoriile Ucrainei recent eliberate de agresorii ruși.

Printre victime se numără nu numai femei, ci și bărbați și copii mici. Cea mai tânără victimă, cu care lucrează psihologul, are 10 ani.

Fetele de 14, 15, 16 ani sunt adesea violate. După război, vor fi multe adolescente însărcinate în Ucraina”, spune Kvitko.

În total, doar 12 cazuri de sarcină forțată în rândul victimelor violului sunt cunoscute până acum, dar sunt de fapt mai multe – doar un mic procent de victime sunt gata să spună ce li s-a întâmplat”, a declarat avocatul poporului Lyudmila Denisova la Radio Svoboda.

Femeile violate nu pot avorta în Polonia

Unele cazuri sunt cu adevărat dramatice, pentru că fetele rămase însărcinate în urma violului au ajuns refugiate în Polonia, țară care interzice avortul. Chiar dacă există o excepție în caz de viol, momentan nu există niciun caz penal care să pună în aplicare o astfel de decizie.

Oleksandra Matviychuk, președintele Centrului pentru Libertăți Civile, a explicat recent pe Twitter că psihologii polonezi îndeamnă femeile ucrainene care au fost violate de soldații ruși să-și păstreze copiii.

Pe 4 aprilie, autoritățile poloneze au anunțat că au sosit deja peste 2,5 milioane de refugiați din Ucraina. Majoritatea sunt femei și copii. „Este imposibil de știut cu siguranță câți dintre ei au fost violați de ocupanții ruși și au rămas însărcinați, dar există astfel de cazuri”, a explicat Oleksandra Matviychuk pentru Radio Svoboda.

În perioada 1 martie – 12 aprilie, rețeaua organizațiilor pentru drepturile omului „Avort fără frontiere” a primit informații despre peste 200 de persoane din Ucraina care căutau oportunități de a avorta. Majoritatea sunt din Polonia, dar refugiații ucraineni merg și în alte țări cu legi stricte privind avortul, precum Ungaria și România.

Polonia are una dintre cele mai stricte legi privind avortul din Europa. În urmă cu un an, avorturile au devenit legale doar atunci când viața și sănătatea femeilor însărcinate erau în pericol, sau când sarcina era rezultatul unui viol sau incest. Dar faptul violului nu a fost încă dovedit, în plin război.

„Trebuie să existe un dosar penal și femeia trebuie să treacă printr-o procedură foarte grea din punct de vedere al demnității umane pentru a demonstra psihologilor, medicilor și anchetatorilor că a fost de fapt violată.

Este evident că femeile și fetele care au supraviețuit violenței sexuale în timpul războiului nu pot suporta aceste proceduri și nu vor să demonstreze nimic nimănui”, explică Oleksandra Matviychuk, un apărător al drepturilor femeilor.

Victimele violului sunt încurajate să păstreze sarcina

Activista Justyna Widzynska, care a dat o pastilă pentru avort unei femei însărcinate care a fost victima unui viol în Polonia, riscă până la trei ani de închisoare.

În ceea ce privește avortul chirurgical, este imposibil să se efectueze în Polonia fără o decizie judecătorească care să-l permită. Obținerea unui astfel de certificat este, de asemenea, extrem de problematică. Potrivit Rețelei de Sprijin pentru Avort, în Polonia au fost efectuate între 1.000 și 2.000 de intervenții chirurgicale de acest tip în fiecare an. Dintre acestea, 95% s-au datorat anomaliilor fetale. Cu toate acestea, anul trecut, Curtea Constituțională poloneză a interzis avortul din acest motiv. Restul cazurilor, care implică sarcini datorate violului sau incestului, reprezintă în prezent doar 50 până la 100 de avorturi pe an.

În ciuda unei noi campanii de informare privind accesul la avort din partea voluntarilor polonezi, sunt cei care îndeamnă femeile ucrainene să nu avorteze și să nască copii nedoriți de la ocupanți. Activista pentru drepturile omului a Poloniei, Christina Katzpura, spune că refugiaților de la granița cu Ucraina sunt înmânate pliante care le îndeamnă pe femeile ucrainene să „nu mai ucidă copii” și scrie că „avortul ucide mai mulți oameni decât războiul”.

Voluntarii polonezi și activiștii pentru drepturile omului livrează nu numai pastile pentru avort femeilor ucrainene abuzate, ci și contracepție de urgență: medicamente care întrerup sarcina în 72 de ore de la viol.

Women Help Women trimite astfel de pastile în teritoriile nou eliberate ale Ucrainei prin convoaie umanitare, a declarat Kinga Yelinska, directorul organizației, pentru I Newspaper.

Auzim despre agresiuni sexuale și violențe în Ucraina. Știm despre ele de la grupuri care lucrează pe linia în care are loc ocupația rusă, de la grupuri feministe care apelează la noi și spun că nu au suficiente rezerve pentru crime sexuale”, a spus Yelinska.

O astfel de organizație care distribuie contracepția de urgență în domeniu este Mișcarea Veteranelor Femeilor. Aceștia le-au predat voluntarii cehi peste 1.500 de pastile femeilor ucrainene care fuseseră violate de soldații ruși. De acum, sute de tablete au fost deja trimise în regiunile Harkov și Odesa. Între timp, femeile care au trecut prin experiența traumatizantă a violului au nevoie de consiliere psihologică.