După ce au pierdut Lugansk, forțele ucrainene luptă pentru apărarea Donețkului

Lugansk Sursă foto - Twitter
  • Un locuitor spune că orașul Lysychansk nici nu mai există.
  • Putin revendică cea mai mare victorie în aproape cinci luni de război.
  • Urmează bătălia pentru Donețk, în timp ce Ucraina speră la un contraatac în sud.

Forțele rusești și-au stabilit marți următoarele obiective în provincia ucraineană Donețk, după ce președintele Vladimir Putin a revendicat victoria în provincia vecină Lugansk, iar războiul care durează de cinci luni a intrat într-o nouă fază.

Cucerirea orașului Lysychansk duminică a finalizat cucerirea de către Rusia a Lugansk, una dintre cele două regiuni din Donbas, regiunea industrializată din estul Ucrainei care a devenit locul celei mai mari bătălii din Europa din ultimele generații.

Ambele părți au suferit pierderi grele în lupta pentru Lugansk, în special în timpul asediului orașelor gemene Lysychansk și Sievierodonețk. Ambele orașe au fost lăsate în ruine de bombardamentele neîncetate ale Rusiei.

Orașul nu mai există, a declarat Nina, o tânără mamă care a fugit din Lysychansk pentru a se refugia în orașul central Dnipro. A fost practic șters de pe fața pământului. Nu există niciun centru de distribuire a ajutoarelor umanitare, a fost lovit. Clădirea care adăpostea centrul nu mai există. La fel ca multe dintre casele noastre”.

Marți, forțele ucrainene au ocupat noi linii de apărare în Donețk, unde încă mai controlează marile orașe, în timp ce Putin le-a spus trupelor sale să se odihnească absolut și să-și recupereze pregătirea militară, în timp ce unitățile din alte zone continuă să lupte.

Forțele rusești au bombardat peste noapte orașele Sloviansk și Kramatorsk, potrivit lui Pavlo Kyrylenko, guvernatorul din Donețk. Acestea sunt acum și principala linie de asalt pentru inamic, a spus el despre orașe. Nu există niciun loc sigur fără bombardamente în regiunea Donețk.