• Conversația importantă are loc pe fundalul unor noi câștiguri pe câmpul de luptă, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
  • Secretarul american al apărării a vorbit cu omologul rus pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
  • Convorbirea a durat aproximativ o oră și a avut loc la cererea lui Austin, care a folosit prima convorbire între cei doi în 81 de zile pentru a-l îndemna pe ministrul Apărării, Serghei Shoigu, să implementeze o încetare imediată a focului.

Au avut loc discuții revoluționare între SUA și ministrul rus al apărării după luni de refuz. Serghei Shoigu a discutat timp de o oră cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care, potrivit Pentagonului, a cerut o „încetare imediată a focului”.

Austin a declarat că, deși convorbirea telefonică nu a rezolvat nicio „problemă acută”, a fost un pas important în menținerea liniilor de comunicare deschise. Inițiată de Austin, conversația a marcat cel mai înalt nivel de contact american cu un oficial rus de la începutul războiului, de la sfârșitul lunii februarie.

În ultimele câteva luni, oficialii Pentagonului au declarat în mod repetat că liderii ruși au refuzat să răspundă la apelurile lui Austin și ale generalului Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit. Conversația de vineri a avut loc la câteva ore după ce Lloyd a vorbit cu secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, la Washington, pentru a discuta despre următorii pași pentru a ajuta Ucraina, care se luptă cu forțele rusești de 81 de zile.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Între timp, armata ucraineană susține că a înregistrat noi câștiguri. Aceasta afirmă că a distrus cel puțin 73 de tancuri rusești și alte echipamente în timpul unei bătălii asupra unui râu din regiunea Donbas. Imaginile difuzate de forțele ucrainene par să arate mai multe vehicule militare arse și segmente ale unui pod parțial scufundate după lupta de pe râul Siversky Donets din Bilohorivka.

Ministerul Apărării a fost de acord că Rusia a pierdut „elemente de manevră blindate semnificative” ale cel puțin unui grup tactic de batalion în atac. Un grup tactic de batalion rusesc este format din aproximativ 1.000 de soldați.

„Efectuarea de traversări de râuri într-un mediu contestat este o manevră extrem de riscantă și vorbește despre presiunea la care sunt supuși comandanții ruși pentru a face progrese în operațiunile lor din estul Ucrainei”, a declarat ministerul în actualizarea sa zilnică de informații.

La 24 martie, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Austin și președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, au căutat și continuă să caute convorbiri telefonice cu Shoigu și cu generalul Valery Gerasimov, cel mai înalt general rus, dar rușii au refuzat până acum să se implice.