- Musk a restricționat accesul ucrainenilor la rețeaua Starlink anul trecut, pentru a împiedica un posibil atac ucrainean asupra flotei ruse.
- Ucraina a continuat atacurile asupra Crimeei, inclusiv asupra unor nave ruse și asupra Podului Kerci, fără ca Rusia să înceapă o ofensivă cu arme nucleare.
- Musk: „Starlink a fost conceput pentru ca oamenii să vizioneze Netflix, nu pentru lovituri cu drone”.
UPDATE
Un oficial ucrainean de rang înalt l-a acuzat pe Elon Musk de „comiterea unor acte malefice”, după ce o nouă biografie a dezvăluit detalii despre modul în care magnatul afacerilor a ordonat anul trecut ca rețeaua sa de comunicații prin satelit Starlink să fie oprită în apropierea coastei Crimeii pentru a împiedica un atac cu drone ucrainene asupra navelor de război rusești.
Într-o declarație pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, pe care Musk o deține, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris că intervenția lui Musk a dus la moartea civililor, numindu-i „prețul unui cocktail de ignoranță și ego mare”.
„Prin faptul că nu a permis dronelor ucrainene să distrugă o parte a flotei rusești prin interferența Starlink, @elonmusk a permis acestei flote să lanseze rachete Kalibr asupra orașelor ucrainene. Ca urmare, civili, și copii sunt uciși”, a scris Podolyak.
„De ce unii oameni vor cu disperare să apere criminalii de război și dorința lor de a comite crime? Și își dau ei seama acum că comit răul și încurajează răul?”.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Biografia lui Elon Musk, care urmează să fie publicată peste câteva zile, dezvăluie că acesta a restricționat accesul ucrainenilor la rețeaua Starlink anul trecut, pentru a împiedica un posibil atac ucrainean asupra flotei ruse a Mării Negre din Crimeea. Musk s-a temut că Rusia va răspunde nuclear, scrie CNN.
Cartea lui Walter Isaacson, intitulată „Elon”, care va apărea pe 12 septembrie, dezvăluie faptul că Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să închidă rețeaua de comunicații Starlink, astfel încât ucrainenii să nu mai aibă comunicații în jurul Crimeei. Evenimentul s-a petrecut anul trecut, pentru a întrerupe în ultimul moment un atac cu drone navale asupra flotei ruse.
“În momentul în care dronele ucrainene încărcate cu explozibili se apropiau de Crimeea, acestea și-au pierdut brusc conexiunea și au plutit inofensiv până la țărm”, scrie Isaacson, citat de CNN.
Decizia lui Musk a fost determinată de teama că Rusia va răspunde cu arme nucleare la un posibil atac ucrainean asupra Crimeei, iar miliardarul și-a format această părere după discuții cu oficiali ruși.
Cu toate acestea Ucraina a continuat atacurile asupra Crimeei, inclusiv asupra unor nave ruse și asupra Podului Kerci, fără ca Rusia să înceapă o ofensivă cu arme nucleare. Ipostaza în care s-a aflat Musk în timpul războiului din Ucraina îl face să devină “un intermediar de putere pe care oficialii americani nu l-au putut ignora”.
După ce Rusia a perturbat sistemele de comunicații ale Ucrainei chiar înainte de invazia din februraie 2022, Musk a fost de acord să ofere Ucrainei terminale de satelit Starlink, produse de SpaceX, care au devenit cruciale pentru operațiunile militare ale Ucrainei.
„Cum sunt eu în acest război?” a întrebat Musk retoric într-un interviu cu Isaacson. „Starlink nu a fost menit să fie implicat în războaie. A fost conceput astfel încât oamenii să poată viziona Netflix și să se relaxeze și să intre online pentru școală și să facă lucruri bune pașnice, nu lovituri cu drone”.
Citește și: