• SpaceX, cu ajutorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a trimis cel puțin 5.000 de terminale Starlink în această țară, ale cărei orașe sunt asediate de forțele rusești din februarie.
  • Dar Musk spune că a fost un mediu dificil. „Starlink a rezistat până acum încercărilor rusești de bruiaj și hacking de război cibernetic, dar își intensifică eforturile”, a scris el pe Twitter marți,10 mai.
  • USAID a declarat în aprilie că terminalele SpaceX vor oferi Ucrainei „conectivitate de date nelimitată și fără restricții”, chiar dacă conexiunile la infrastructura de comunicații prin fibră optică sau celulară sunt întrerupte.

Sistemele de comunicații prin internet Starlink ale SpaceX din Ucraina se confruntă cu o intensificare a atacurilor cibernetice din partea Rusiei, a declarat săptămâna aceasta fondatorul companiei, Elon Musk.

SpaceX, cu ajutorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a trimis cel puțin 5.000 de terminale Starlink în această țară, ale cărei orașe sunt asediate de forțele rusești din februarie, scrie Space.com.

Dar Musk spune că a fost un mediu dificil. „Starlink a rezistat până acum încercărilor rusești de bruiaj și hacking de război cibernetic, dar își intensifică eforturile”, a scris el pe Twitter marți,10 mai.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Potrivit unui raport Reuters, pe care Musk l-a împărtășit și el, o coaliție de țări a declarat că Rusia a susținut un atac cibernetic împotriva sistemelor de internet prin satelit care, în cele din urmă, a scos din funcțiune zeci de mii de modemuri la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat că atacul împotriva rețelei KA-SAT a Viasat a fost „deliberat și rău intenționat”, a precizat Reuters, iar Consiliul Uniunii Europene a declarat că hackerul a provocat „întreruperi nediscriminatorii ale comunicațiilor” în Ucraina și în mai multe state membre.

Atacurile au fost confirmate de Statele Unite, Canada și Estonia, a adăugat Reuters.

După ce acele modemuri au fost scoase din funcțiune, nu era ca și cum le deconectezi și le conectezi la loc, le repornești și ele revin”, a declarat pentru Reuters directorul pentru securitate cibernetică al Agenției Naționale de Securitate a SUA, Rob Joyce. „Au fost scoase din funcțiune și au fost scoase din funcțiune în forță; a trebuit să se întoarcă la fabrică pentru a fi schimbate”.

Reuters a adăugat că, deși impactul total al întreruperii KA-SAT nu a fost dezvăluit, entitatea oferă conectivitate unităților militare și de poliție ucrainene. Acest lucru poate implica un impact operațional pentru primii respondenți.

În ceea ce privește Starlink, USAID a declarat în aprilie că terminalele SpaceX vor oferi Ucrainei „conectivitate de date nelimitată și fără restricții”, chiar dacă conexiunile la infrastructura de comunicații prin fibră optică sau celulară sunt întrerupte.

Reporterul spațial Joey Roulette de la Reuters a scris pe Twitter că majoritatea celor 5.000 de terminale și a serviciului de internet asociat – 3.667, mai exact – au fost donate direct de SpaceX la un cost de „aproximativ 10 milioane de dolari”. USAID a cumpărat restul de 1.333 de terminale.