• Erdogan a avertizat asupra pericolului unui dezastru nuclear atunci când a vizitat Ucraina pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski.
  • Suntem îngrijorați. Nu vrem un alt Cernobîl, declarase Erdogan.
  • Înainte de întâlnirea cu Zelenski, Erdogan s-a întâlnit cu Putin la Soci pentru a discuta despre cooperarea economică bilaterală.

Turcia poate să medieze în impasul privind centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de trupele Moscovei, i-a spus președintele Recep Tayyip Erdogan omologului său rus, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică pe 3 septembrie.

Președintele Erdogan a declarat că Turcia poate juca un rol de facilitator în ceea ce privește centrala nucleară din Zaporojie, așa cum au făcut-o în acordul privind cerealele, a declarat biroul lui Erdogan într-un comunicat, referindu-se la un acord de export de cereale semnat în iulie de Rusia și Ucraina, având ca garanți Națiunile Unite și Turcia.

Luna trecută, Erdogan a avertizat asupra pericolului unui dezastru nuclear atunci când a vizitat Ucraina pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski. Suntem îngrijorați. Nu vrem un alt Cernobîl, declarase Erdogan.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Situația de la centrala Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – continuă să fie o sursă de îngrijorare majoră pentru comunitatea internațională. Forțele rusești și ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la un posibil dezastru nuclear.

Inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care au vizitat săptămâna aceasta centrala întinzându-se în sudul Ucrainei, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la integritatea fizică a instalației. Turcia a menținut legături de prietenie atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. A furnizat Kievului drone și a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru războiul neprovocat din Ucraina.

Înainte de întâlnirea cu Zelenski, președintele turc s-a întâlnit cu Putin la Soci pentru a discuta despre cooperarea economică bilaterală. În timpul convorbirii telefonice din 3 septembrie, Erdogan și Putin au convenit să mai discute în continuare la Samarkand, Uzbekistan, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai din 15-16 septembrie, a declarat președinția turcă.