• Erdogan a avertizat asupra pericolului unui dezastru nuclear atunci când a vizitat Ucraina pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski.
  • Suntem îngrijorați. Nu vrem un alt Cernobîl, declarase Erdogan.
  • Înainte de întâlnirea cu Zelenski, Erdogan s-a întâlnit cu Putin la Soci pentru a discuta despre cooperarea economică bilaterală.

Turcia poate să medieze în impasul privind centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de trupele Moscovei, i-a spus președintele Recep Tayyip Erdogan omologului său rus, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică pe 3 septembrie.

Președintele Erdogan a declarat că Turcia poate juca un rol de facilitator în ceea ce privește centrala nucleară din Zaporojie, așa cum au făcut-o în acordul privind cerealele, a declarat biroul lui Erdogan într-un comunicat, referindu-se la un acord de export de cereale semnat în iulie de Rusia și Ucraina, având ca garanți Națiunile Unite și Turcia.

Luna trecută, Erdogan a avertizat asupra pericolului unui dezastru nuclear atunci când a vizitat Ucraina pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski. Suntem îngrijorați. Nu vrem un alt Cernobîl, declarase Erdogan.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Situația de la centrala Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – continuă să fie o sursă de îngrijorare majoră pentru comunitatea internațională. Forțele rusești și ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la un posibil dezastru nuclear.

Inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care au vizitat săptămâna aceasta centrala întinzându-se în sudul Ucrainei, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la integritatea fizică a instalației. Turcia a menținut legături de prietenie atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. A furnizat Kievului drone și a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru războiul neprovocat din Ucraina.

Înainte de întâlnirea cu Zelenski, președintele turc s-a întâlnit cu Putin la Soci pentru a discuta despre cooperarea economică bilaterală. În timpul convorbirii telefonice din 3 septembrie, Erdogan și Putin au convenit să mai discute în continuare la Samarkand, Uzbekistan, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai din 15-16 septembrie, a declarat președinția turcă.