• Financial Times l-a desemnat pe Zelenski drept personalitatea anului 2022.
  • Financial Times l-a numit pe preşedintele ucrainean la antipodul dictatorului rus Vladimir Putin, care are „ambiţii imperiale” care au costat viaţa a zeci sau chiar sute de mii de oameni.
  • Ziarul l-a comparat pe Zelenski cu prim-ministrul britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, care a oferit poporului britanic adrese regulate la radio.

Financial Times l-a desemnat pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, drept personalitatea anului 2022: „Şi-a câştigat un loc în istorie pentru extraordinara sa demonstraţie de leadership şi tărie de caracter” , se arată pe contul de Twitter al Financial Times.

Argumentul Financial Times pentru această alegere a fost că preşedintele Ucrainei întruchipează „rezistenţa poporului său şi a devenit un etalon al democraţiei liberale” .

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

De asemenea, Financial Times l-a numit pe preşedintele ucrainean la antipodul dictatorului rus Vladimir Putin, care are „ambiţii imperiale” care au costat viaţa a zeci sau chiar sute de mii de oameni.

Mulţi ucraineni înainte de invazia din februarie îl considerau un comediant şi un amator, incapabil să accepte provocarea înaltelor funcţii, dar Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a reuşit să-şi ocupe locul cuvenit în istorie datorită leadershipului şi rezistenţei sale incredibile” , scrie Financial Times.

Zelenski, comparat Winston Churchill

Ziarul l-a comparat pe Zelenski cu prim-ministrul britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, care a oferit poporului britanic adrese regulate la radio.

Financial Times consideră că utilizarea de către Zelenski a reţelelor sociale reflectă acţiunile lui Churchill şi permite Ucrainei să obţină asistenţă militară şi financiară din partea Occidentului.

„Aşa cum Winston Churchill a vorbit la radio pentru a-şi aduna ţara (…), Zelenski a folosit reţelele sociale pentru a solicita fără încetare sprijin militar şi financiar din partea Occidentului” , scrie Financial Times.

Într-un interviu acordat Financial Times, Zelenski a rememorat primele zile ale invaziei ruseşti şi decizia sa de a rămâne în Kiev: „Sunt mai mult responsabil decât curajos. Urăsc să dezamăgesc oamenii…” .

Financial Times a subliniat că decizia preşedintelui de a rămâne, în loc să accepte propunerea americană de a fi evacuat, a devenit unul dintre cele mai importante puncte ale războiului, motivând armata şi poporul ucrainean să reziste.

Ucraina a surprins întreaga lume respingând asaltul asupra Kievului şi efectuând o contraofensivă în Donbass, notează ziarul. A recucerit jumătate din teritoriul capturat de trupele ruse, iar acum, odată cu debutul iernii, armata ucraineană se deplasează spre sud şi est pentru a elibera întregul teritoriu ocupat, inclusiv Donbasul şi Crimeea.

„Zelenski a devenit, de asemenea, personificarea curajului şi rezistenţei poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii ruse. Din aceste motive Financial Times l-a recunoscut pe Zelenski drept Omul anului” , conchide publicaţia.

La 30 octombrie, Zelenski a primit premiul Oxi Courage Award pentru conducerea sa în apărarea Ucrainei, care contribuie la promovarea şi păstrarea libertăţii şi democraţiei.