- Rusia a fost lovită de o multitudine de sancţiuni din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi pentru invazia din Ucraina de la sfârşitul lunii februarie.
- Gopinath a declarat pentru Financial Times că utilizarea mai mare a altor monede în comerţul global va duce la o diversificare suplimentară a activelor de rezervă deţinute de băncile centrale naţionale.
- Gita Gopinath a spus că războiul va stimula, de asemenea, adoptarea finanţelor digitale, de la criptomonede la stablecoins şi monede digitale ale băncilor centrale.
FMI avertizează că sancțiunile financiare impuse Rusiei ameninţă să dilueze treptat dominaţia dolarului american şi ar putea duce la o mai mare fragmentare a sistemului monetar internaţional, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, pentru Financial Times.
Rusia a fost lovită de o multitudine de sancţiuni din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi pentru invazia din Ucraina de la sfârşitul lunii februarie. Rusia a numit invazia o „operaţiune specială” pentru a-şi dezarma vecinul.
„Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar şi în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranţă destul de posibilă”, a declarat Gopinath într-un interviu acordat ziarului, adăugând că unele ţări renegociază deja moneda în care sunt plătite pentru comerţ.
Ea a spus că războiul va stimula, de asemenea, adoptarea finanţelor digitale, de la criptomonede la stablecoins şi monede digitale ale băncilor centrale.
Fondul Monetar Internațional (FMI) nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
Gopinath a declarat pentru Financial Times că utilizarea mai mare a altor monede în comerţul global va duce la o diversificare suplimentară a activelor de rezervă deţinute de băncile centrale naţionale.
Anterior, ea a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei nu prefigurează dispariţia dolarului ca monedă de rezervă şi că războiul din Ucraina va încetini creşterea economică globală, dar nu va provoca o recesiune globală.