• Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk susține că motorul de căutare promovează „terorismul și violența împotriva tuturor rușilor.”
  • RPD și Republica Populară Luhansk (RPL) au interzis anterior Facebook și Instagram.
  • RPD și RPL au fost înființate în 2014 și au fost declarate organizații teroriste de către autoritățile ucrainene de la Kiev.

Motorul de căutare Google va fi interzis în regiunile ucrainene ocupate Donețk și Luhansk, după ce autoritățile pro-ruse din aceste regiuni au acuzat gigantul tehnologic american că promovează „terorismul și violența împotriva tuturor rușilor”.

Într-o declarație postată pe serviciul de mesagerie socială Telegram, Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), a declarat: „Propaganda inumană a Ucrainei și a Occidentului a depășit de mult timp toate granițele. Există o adevărată persecuție a rușilor, impunerea de minciuni și dezinformare”.

El a acuzat motorul de căutare Google că se află în fruntea acestui efort, afirmând că acesta „promovează în mod deschis, la ordinul curatorilor săi din partea guvernului american, terorismul și violența împotriva tuturor rușilor, și în special a populației din Donbas”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Anunțând decizia de a bloca Google, Pușilin a adăugat: „Așa se procedează în orice societate cu infractorii: aceștia sunt izolați de ceilalți oameni. Dacă Google încetează să își mai urmărească politica criminală și se întoarce la curentul principal al legii, al moralității și al bunului simț, nu vor exista obstacole pentru activitatea sa”.

RPD și Republica Populară Luhansk (RPL) au interzis anterior Facebook și Instagram, care au fost, de asemenea, restricționate în Rusia, după ce un tribunal din Moscova l-a găsit pe Meta, proprietarul Facebook, vinovat de „activitate extremistă”.

Rusia, Siria și Coreea de Nord sunt singurele state membre ale ONU care recunosc drept autorități legitime republicile autoproclamate din Donetsk și Luhansk ocupate. RPD și RPL au fost înființate în 2014 și au fost declarate organizații teroriste de către autoritățile ucrainene de la Kiev.