• Grupul militar privat rusesc Wagner s-a desfășurat în estul Ucrainei, potrivit atașatului britanic pentru apărare la Washington, AVM Mick Smeath.
  • Potrivit unei declarații a ambasadei britanice, Smeath a declarat: „Se așteaptă să desfășoare peste 1.000 de mercenari, inclusiv lideri de rang înalt ai organizației, pentru a întreprinde operațiuni de luptă”.
  • Marțea trecută, un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat reporterilor că Grupul Wagner este activ în Ucraina.

Oficialii occidentali pun la îndoială capacitatea armatei private susținute de Kremlin, dar sugerează că implicarea sa ar putea duce la mai multe crime de război. Peste 1.000 de soldați din grupul Wagner, mercenari susținuți de Kremlin, sunt desfășurați în estul Ucrainei, a declarat Ministerul Apărării.

Armata privată, care are legături strânse cu Vladimir Putin, a fost transferată din campaniile din Africa și Siria, în ceea ce oficialii occidentali au spus că este un nou semn al invaziei bâlbâite a Rusiei.

Potrivit unor surse, trupele sunt mutate în regiunea Donbas ca parte a eforturilor Rusiei de a se confrunta cu cele mai experimentate unități ucrainene și de a prelua controlul regiunii. Grupul Wagner are o reputație de temut și se crede că este finanțat în mod privat de Evgheni Prigojin, un oligarh cunoscut sub numele de „bucătarul lui Putin” datorită faptului că și-a câștigat averea prin restaurante.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

Cu toate acestea, oficialii occidentali au pus la îndoială abilitățile grupului Wagner, deși au sugerat că implicarea sa în Ucraina ar putea duce la mai multe crime de război în această țară.

„Ei au o reputație, dar nu sunt sigur că este pe deplin justificată. Experiența Grupului Wagner în Libia a fost că au fost nevoiți să apeleze la ministerul rus al apărării pentru a-i ajuta să iasă din gropile în care se săpaseră singuri”, a declarat sursa. „Nu sunt sigur că 1.000 de soldați Wagner vor schimba situația în Donbas”. Sursa a adăugat: „Au o reputație de temut, dar acest lucru se datorează mai mult faptului că nu au aderat la statul de drept în conflicte.”

Introducerea armatei private Wagner are loc pe fondul rapoartelor privind dezertarea trupelor rusești, oficialii occidentali subliniind rapoartele privind distrugerea de către personalul rus a echipamentelor pentru a nu mai putea participa în continuare la conflict.

Serviciile de informații occidentale sugerează, de asemenea, că Putin nu este informat pe deplin cu privire la modul în care se desfășoară invazia, sursele declarând că sunt „mai puțin sigure că Putin primește o imagine onestă a ceea ce se întâmplă pe teren”.

Sursele adaugă că „în interiorul Rusiei se vor învinovăți reciproc în legătură cu progresul invaziei, ceea ce schimbă modul în care adevărul ajunge să fie difuzat. Oamenii vor căuta să se arate cu degetul unii pe alții”.

De asemenea, acestea au declarat că există dovezi că vina a fost transferată între agențiile rusești care au supravegheat invazia, precum și între nivelurile din cadrul acestor organizații: „Am văzut comandanți de la diferite niveluri care au fost înlăturați și vedem că sunt uciși [pe câmpul de luptă] și trebuie să fie înlocuiți”.