• Invazia Rusiei în Ucraina ajunge vineri în cea de-a 100-a zi, fără intrevederea unui sfârşit clar al războiului.
  • În ciuda intensificării sancţiunilor, Rusia ar putea în continuare să obţină 800 de milioane de dolari pe zi din veniturile din petrol şi gaze în acest an, pe fondul creşterii preţurilor la energie.
  • Preţurile au crescut cu 50% în acest an, regăsindu-se în prezent la maximul ultimilor 13 ani.

În ciuda sancţiunilor occidentale, Rusia este pe cale să câştige mai mulţi bani din exporturile de petrol şi gaze în acest an decât a făcut-o în 2021, iar asta în mare parte din cauza dependenţei Uniunii Europene de energia rusească.

Invazia Rusiei în Ucraina ajunge vineri în cea de-a 100-a zi, fără intrevederea unui sfârşit clar al războiului.

În ciuda intensificării sancţiunilor, Rusia ar putea în continuare să obţină 800 de milioane de dolari pe zi din veniturile din petrol şi gaze în acest an, pe fondul creşterii preţurilor la energie, scrie Business Insider, citat de ZF.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cuferele Rusiei au fost susţinute de scumpirea petrolului, preţurile crescând cu 50% în acest an, regăsindu-se în prezent la maximul ultimilor 13 ani. Câştigurile ar putea aduce vânzările de petrol şi gaze ale Rusiei la un total de 285 de miliarde de dolari în acest an, conform Bloomberg. Suma proiectată de analişti este cu 20% mai mare decât încasările de 235,6 miliarde de dolari ale ţării din petrol şi gaze în 2021.

Blocul face eforturi semnificative de a reduce total dependenţa de gazul natural rusesc

În pofida faptului că 40% din gazul Uniunii Europene este importat din Rusia, blocul face eforturi semnificative de a reduce total dependenţa de gazul natural rusesc. Unele ţări din UE, inclusiv Germania, cea mai mare economie a Europei, depind în mare măsură de gazul Federaţiei Ruse.

Potrivit Administraţiei pentru Informaţii Energetice din SUA (EIA), Europa este o destinaţie cheie pentru exporturile de energie ale Rusiei. Europa este un cumpărător major de produse energetice ruseşti, reprezentând aproximativ 50% din exporturile de ţiţei ale ţării şi 75% din exporturile sale de gaze naturale în 2021, potrivit EIA.

În primele două luni ale războiului din Ucraina, care a început pe 24 februarie, UE a alocat 39 de miliarde de euro (41,5 miliarde de dolari) pe combustibili fosili ruseşti, reprezentând 70% din exporturile ţării. Acest lucru a făcut din UE „de departe” cel mai mare cumpărător de combustibili fosili al Rusiei, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) publicat pe 27 aprilie.

Germania a fost cel mai mare cumpărător individual, cheltuind 8,3 miliarde de euro (8,9 miliarde de dolari) pe importuri, potrivit raportului. Ţările de Jos ocupă locul doi cu șase miliarde de euro (6,4 miliarde de dolari) cheltuiţi pe ţiţeiul rusesc.

Sancţiunile împotriva Rusiei „au fost subminate de importurile continue de combustibili fosili ruseşti ale Uniunii Europene”, a declarat CREA în raportul său.

„Exporturile de combustibili fosili sunt un factor cheie al dezvoltării militare a Rusiei şi al agresiunii brutale împotriva Ucrainei”, a adăugat centrul de cercetare.

Organizaţia a recunoscut eforturile Uniunii Europene de a grăbi adoptarea unei politici de energie verde, pe măsură ce blocul urmăreşte îndepărtarea de energeia rusească, dar a adăugat că obiectivele în cauză nu vor putea fi aplicate imediat.

„Aceşti paşi vor oferi un înlocuitor pentru combustibilii fosili ruseşti în următorii câţiva ani, dar în esenţă nu au niciun efect asupra veniturilor Rusiei din exportul de combustibili fosili pe termen scurt”, potrivit CREA.

Germania va renunţa la gazul rusesc până în 2024, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck, într-un comunicat de presă din 25 martie.