• Satul se afla în spatele liniilor rusești, dar nu a fost niciodată ocupat direct.
  • Un ofițer de poliție și un procuror merg din ușă în ușă în regiunea Herson din Ucraina.
  • Mașini incendiate acoperă câmpurile. Litera Z” – un simbol folosit de forțele rusești – marchează zidurile.

Zi după zi, oraș după oraș, un ofițer de poliție și un procuror merg din ușă în ușă în regiunea Herson din Ucraina. Mergând pe străzi noroioase, trecând pe lângă casele avariate de loviturile de artilerie, ei îi caută pe cei rămași în urmă. Cei doi bărbați formează o unitate de specialiști care a călătorit din capitala Kiev.

O mamă și o fiică ies în curtea lor. Căutăm crime sexuale”, spune procurorul Oleksandr Kleshchenko.

Până la începutul lunii octombrie, această zonă a țării a fost ocupată de trupele rusești. Mașini incendiate acoperă câmpurile. Litera Z” – un simbol folosit de forțele rusești – marchează zidurile.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Cicatricile războiului sunt adânci aici. Rusia a folosit violența sexuală ca armă de război” – o strategie militară” deliberată – în cucerirea Ucrainei, au declarat anchetatorii Națiunilor Unite. Aceștia au transmis chiar și acuzații privind soldați ruși care transportau Viagra.

Autoritățile ruse au negat acuzațiile de crime de război în Ucraina. În două săptămâni de muncă în regiunea Kherson, echipa de la Kiev a documentat șase acuzații de agresiune sexuală. Numărul real este aproape sigur mult mai mare, spun ei.

Tatiana, în vârstă de 56 de ani, spune că este una dintre victime. CNN nu dezvăluie numele ei de familie și nici cel al satului ei pentru a-i proteja identitatea. Mergând peste geamuri sparte, ea a arătat casa fratelui ei, unde spune că doi soldați ruși au intrat cu forța pe 26 august.

S-au plimbat prin acele camere”, spune ea. Unul a rămas acolo, iar celălalt, care m-a violat, a intrat aici. A intrat, s-a plimbat un pic prin cameră și aici, în acest loc, a început să mă pipăie. I-am spus: Nu, nu, nu, nu sunt la vârsta la care să-ți pot da ceva, caută fete mai tinere.

El a imobilizat-o împotriva dulapului, spune ea, și i-a rupt hainele. Plângeam, îl imploram să se oprească, dar fără succes”, spune ea. Singurul gând pe care îl aveam era să rămân în viață”.

El a avertizat-o să nu spună nimănui, își amintește ea. Nu i-am spus soțului meu imediat, dar i-am spus vărului meu, iar soțul meu a auzit. A spus: Ar fi trebuit să-mi spui adevărul, dar ai tăcut”.”

Mi-a fost foarte rușine”, spune ea. Mi-aș fi dorit ca el și toate rudele lui să fi murit”. A petrecut trei zile acasă, amețită, prea rușinată ca să mai iasă afară. Apoi, într-un act extraordinar de curaj, ea spune că l-a înfruntat pe comandantul soldatului rus.

Comandantul lui l-a găsit pe șeful unității sale. A venit să mă vadă și mi-a spus: L-am pedepsit aspru, i-am rupt maxilarul, dar urmează pedeapsa cea mai severă”. Cum ar fi împușcarea. Comandantul m-a întrebat: Te deranjează acest lucru?” I-am spus: Nu mă deranjează, îmi doresc ca toți să fie împușcați”.”.

Deși procurorul Kleshchenko și ofițerul de poliție Oleksandr Svidro caută în mod special dovezi de crime sexuale, oriunde merg se confruntă cu ororile ocupației. În aceste sate eliberate, aproape toate clădirile au fost deteriorate de război. Multe case au fost reduse la ruine. La prima lor oprire în ziua în care CNN i-a însoțit pe anchetatori, în Bila Krynytsya, o mulțime care aștepta pentru a primi ajutoare alimentare l-a înconjurat pe procuror.

Satul se afla în spatele liniilor rusești, dar nu a fost niciodată ocupat direct. Cei adunați în jur strigă că au fost abandonați de luni de zile, fără niciun ajutor din partea Rusiei sau a Ucrainei.