• Aproape 380.000 de ucraineni au fugit în Moldova, care are o populație de 2,6 milioane de locuitori.
  • Echipa Interpol va fi trimisă în capitala Chișinău și în diferite tabere de refugiați, a precizat organismul internațional într-un comunicat.
  • Echipa va identifica ce nevoi trebuie satisfăcute și va oferi formare, analiză și sprijin operațional relevant în consecință, a precizat Interpol.

Interpol a anunțat vineri că agenția internațională de aplicare a legii a trimis o echipă pentru a sprijini oficialii din Moldova în investigațiile privind rapoartele de trafic de persoane cu refugiați ucraineni și alte infracțiuni.

„Venită la cererea Biroului Central Național Interpol (BCN) al Republicii Moldova de la Chișinău, misiunea oferă sprijin la fața locului agențiilor de aplicare a legii și agențiilor umanitare care gestionează fluxul mare de refugiați care intră în țară din Ucraina”, a precizat Interpol într-un comunicat.

Interpol a precizat că a primit deja rapoarte despre traficanți de persoane și contrabandiști care așteaptă la granița Republicii Moldova cu Ucraina „pentru a profita de populațiile vulnerabile”, cum ar fi copiii neînsoțiți care fug de invazia rusă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„În această perioadă, avem nevoie de sprijinul și asistența pe care Interpolul le poate oferi pentru a depăși provocările și consecințele rezultate din evoluția situației din regiune”, a declarat Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne.

„Suntem recunoscători pentru capacitatea de reacție a INTERPOL și așteptăm cu nerăbdare o colaborare productivă”.
Datele biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați arată că, în total, peste 3,7 milioane de refugiați au fugit din Ucraina de la începutul invaziei. Mai mult de 376.000 dintre aceștia au fugit în Republica Moldova.

Cei mai mulți refugiați, aproximativ 2,2 milioane, au fugit în Polonia, în timp ce 573.000 au fugit în România, 337.000 au fugit în Ungaria, iar 264.000 au fugit în Slovacia. Missing Children Europe, un grup de 24 de organizații dedicate protejării copiilor din întreaga Europă, a declarat vineri, într-un comunicat, că organizația membră din Ucraina a raportat peste 1.000 de cazuri de copii dispăruți.

„Deși cazurile raportate de copii dispăruți sunt în prezent scăzute, circumstanțele actuale îi pun pe copii în mare pericol de a fi separați de familiile lor, de a deveni victime ale traficului și de a dispărea”, se arată în declarație. „Acest lucru se întâmplă în special la punctele de trecere a frontierei, în stațiile de tren și de autobuz”.

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii a avertizat săptămâna trecută că copiii care fug de războiul din Ucraina sunt expuși unui risc ridicat de trafic de persoane și exploatare. De aceea, ancheta Interpol va stabili exact ce persoane fac trafic de persoane.

UNICEF a precizat joi, într-o declarație, că războiul din Ucraina a dus la strămutarea a 4,3 milioane de copii și că 1,8 milioane dintre aceștia au trecut în țările vecine ca refugiați.

„Războiul a provocat una dintre cele mai rapide deplasări la scară largă de copii de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Acesta este un reper sumbru care ar putea avea consecințe de durată pentru generațiile viitoare. Siguranța, bunăstarea și accesul copiilor la servicii esențiale sunt amenințate de violențele neîntrerupte.”

La începutul acestei luni, poliția germană a avertizat femeile refugiate care sosesc cu trenul în țară că forțele de ordine au primit mai multe rapoarte despre bărbați care se dau drept voluntari pentru a ademeni femei tinere și copii la sosirea lor în Berlin.