Publicistul Ion Cristoiu explică de ce Rusia a atacat Ucraina și afirmă că Vladimir Putin vrea să intre în istoria țării sale ca omul care a readus Crimeea la patria-mamă, motiv pentru care războiul va mai dura deoarece Kremlinul nu va accepta să plece cu coada între picioare și să nu obțină ceea ce și-a propus din acest conflict.
Advertisment
“Sunt tot felul de ipoteze în legătură cu ce urmărește cercul din jurul lui Putin. Eu nu cred că urmăresc invadarea Ucrainei. În discursul lui Putin și al lui Lavrov veți întâlni o zonă și anume Crimeea (…) Alături de Sankt Petersburg, Crimeea este în mentalul rusesc, dacă spui că ai cucerit-o, rămâi în istorie. Acolo e cald, toată aristrocrația țaristă de pe vremea Ecaterinei cea Mare mergea în Crimeea, aristocrația sovietică merge în Crimeea. Ei consideră că e a lor deoarece Hrușciov a dat-o. Și atunci, cred că Vladimir Putin, că pleacă, că e împușcat, vrea să rămână în istoria Rusiei omul care a adus Crimeea”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.
Ion Cristoiu spune că planul lui Putin este de a cuceri litoralul ucrainean din jurul Crimeei pentru a avea acces terestru către insulă.
Recomandări
“Crimeea însă după 2014 are o mare problemă. Dacă vă uitați, nu există drum terestru între Rusia și Crimeea. A doua chestiune. Între Rusia și partea asta continentală este o strîmtoare. Kerci. Prin aceea strîmtoare se intră în Marea Azov. Strîmtoarea, până zilele acestea era a ucrainenilor. Ei controlau printr-un tratat intrarea în Marea Azov. Dacă vă uitați, fix unde se merge acum este această zonă.(…) Toată lumea s-a intrebat de ce Hersonul? Pentru că pe acolo vine conducta cu apă către Crimeea.(…) Există un proiect numit Nova Rossia, în care intră și Transnistria. Dar nu știm… cel mai important este să nu subapreciem adversarul. E totuși Rusia. Și dacă vin 100 de milioane de ruși, invadează Ucraina. Deci e eroic, e frumos, dar nu să credem că Putin, cercul lui de putere, își vor putea permite să iasă cu coada între picioare. Dacă nu pleacă de acolo în urma unui tratat cu Ucraina în care ei să poată spună am câștigat fâșia asta de pământ, nu se întorc acasă”, a punctat publicistul.
“În concepția rusească nazism înseamnă anti-rus”
Ion Cristoiu explică și de ce, atât Vladimir Putin, cât și ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au insistat în declarațiile lor publice pe deznazificarea Ucrainei, un termen aparent incorect raportat la sensul pe care îl noi cunoaștem.
“Deznazificarea. În concepția noastră, nazism înseamnă antisemitism. În concepția rusească înseamnă anti-rus. Pentru că Hitler, pe lângă a distruge etnia evreiască, când a intrat în URSS a spus că trebuie să distrugem slavii. Deci asta înseamnă nazism la ei. Și, într-adevăr, marea greșeală a lui Hitler atunci când a intrat în URSS, în loc să zică stați puțin, vă iubim cutare, a zis transformăm acest popor într-un popor care va munci. Culegător. Au lovit într-un fel orgoliul rusesc. Și atunci, dacă vă uitați în cărțile lor nu există în al doilea Război Mondial români sau nemți, există fasciști. Și în Rusia, urmare a educației, a propagandei, nazism înseamnă anti-rus. În mentalitatea lor, fasciști sunt cei care îi urăsc pe ruși. Și după părerea mea, în sud, există o listă în care sunt rași, fără să ne dăm noi seama, de batalioanele speciale, anumiți ucraineni considerați de ei fasciști”, a susținut publicistul.
În opinia sa, asistăm la un război mondial, de durată, în care Rusia se bate cu Occidentul prin intermediul Ucrainei, amintind de rezoluția ONU de condamnare a invaziei ruse, când 35 de state s-au abținut.
“Rusia s-a pregătit pentru un război de uzură. Noi avem de-a face cu un război mondial. Nu se bate Rusia cu Ucraina. Se bate Rusia cu Occidentul condus de America, nu cu restul lumii, atenție! Gândiți-vă că la ONU s-au abținut 35 de state. Abținerea nu înseamnă că ești împotriva rușilor. China, India, inclusiv Turcia, de ce s-au abținut? Pentru că au probleme în interior cu republicile. China dacă acceptă principiul că poți să dezmembrezi o țară, vin uigurii, da? (…) cel mai apropiat război, asemănător, este războiul ruso-finlandez. A izbucnit în noiembrie 1939, împotriva unei țări mici, aproape identic (…) finlandezii au stârnit simpatia întregii planete, a durat 6 luni și s-a terminat cu o mermeleală. Adică nu a câștigat nimeni (…) Finlandezii au opus rezistenă, ca ucrainenii acum, dar tot au fost copleșiți, și au încheiat un armistițiu din care nu știu ce au obținut rușii. (…) e o bătălie prin intermediul Ucrainei. Din nenorocire pentru Ucraina este o bătălie pe teritoriul lor”, spus publicistul.
Ion Cristoiu este de părere că în acest război rușii mizează pe faptul că occidentalii vor ceda primii deoarece cetățenii din vest nu vor rezista unei explozii de prețuri sau penuriei de alimente, combustibili sau alte lucruri, generate de sancțiunile economice impuse Moscovei, pe care mizează la rândul lor adversarii Kremlinului.
“În ce constă războiul? Rușii înaintează pe teren în Ucraina, iar occidentalii înaintează în sancțiuni. Și în materie de sancțiuni avem două scopuri. Occidentalii spun că din cauza sancțiunilor, Rusia se va prăbuși și atunci trebuie să lungim, să sprijinim Ucraina ca să-i împotmolim acolo, să fie un fel de Afganistan. Și-atunci totul depinde de capacitatea cetățeanului occidental de a-și pune întrebarea aia, bă dar de ce nu am eu cartofi? Rușii pe asta se bazează. Ei calculează că occidentalii vor ceda mai repede”, a afirmat publicistul.
„Marea Neagră și Marea Azov vor deveni lacuri rusești”
Ion Cristoiu susține că nu suntem în pragul unui război nuclear, dar arată că în momentul în care rușii vor cuceri sudul, acea fășie care le va permite accesul terestru la Marea Neagră și Marea Azov, aceastea vor deveni lacuri rusești.
“Nu suntem în pragul unui război nuclear. Rușii nu-și pot permite să extindă acest război. Totuși, au probleme cu acest război. După părerea mea este vorba despre acest sud. Poate mă înșel și restul e așa un fel de hai să-i ținem în șah. Cred că scopul lor, ca și la Crimeea, este să cucerească toată aceea fășie fără să urce (…) haideți să vedem încă o dată importanța sudului. Nimeni nu e atent la sud. Singurșul loc, unde rușii pun presiune și fac orice, este sudul. În momentul în care ai făcut această fâșie, nu știu dacă ajunge și la Transnistria, dar litoralul, Marea Neagră și Marea Azov sunt lacuri rusești. Din acest moment gândiți-vă că ai litoralul, ai Crimeea, am înțeles că le și proclamă”, a explicat publicistul.
Rușii vor profita de gloria lui Zelenski pentru a lua Crimeea
Ion Cristoiu nu exclude ca rușii să profite de gloria și imaginea de erou construită în jurul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca, în urma unor presiuni, acesta să cedeze Crimeea oficial, prin semnarea unui tratat, ceea ce va ușura recunoașterea internațională a anexării insulei de către Rusia.
“Cred că intenția lor a fost să profite de gloria lui Zelenski. Singurul care ar putea să facă un tratat, în care să accepte Crimeea, ar fi Zelenski. Se poate face acest tratat în două condiții. Una că ar putea fi presiuni asupra lui Zelenski, să-i spună americanii, bă murim pentru… dar mult mai important este realitatea dezastrului de pe teren. (…) s-ar putea ca la un moment să spună bă, trebuie să dăm ceva, să supraviețuiască această Ucraină”, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu remarcă decizia Germaniei de a se înarma pentru prima dată după încheierea celui de-al doilea Război Mondial, ceea ce este un semnal și pentru celelalte țări care nu credeau că mai e posibilă izbucnirea unui război, avertizând totodată că vom asista la o cursă a înarmării nucleare.
“Decizia Germaniei de înarmare este unul dintre cele mai mari evenimente și ale postdecembrismului pentru că Germania a provocat două războaie mondiale dintr-un adevăr. Dă-i neamțului un pistol și… nemții nu sunt ruși. În perioada interbelică nemților li s-a interzis înarmarea. După război, nemții au zis fără arme, noi suntem putere economică. Faptul că acum ei au trecut această linie roșie este un semnal. Acest eveniment, ca și pandemia, este inimaginabil. Agresiunea unei mari puteri împotriva unei puteri mijlocii, în plină Europă, fără pregătire, a dat un semnal țărilor din Europa, inclusiv Elveției, că e posibil. A fost ca pandemia (…) În acest moment cine are arma nucleară nu mai renunță la ea și va începe o cursă a înarmărilor nucleare. S-a dovedit acum că dacă ai, nu are nimeni curaj să te atace. Și oricum, viața începând din 24 februarie este altfel, nu va mai la fel. Se pierde încrederea. Perioada aia, în care credeam că nu va fi posibil… a devenit posibil”, a conchis publicistul.
Partenerii noștri