• Reacția nucleară a președintelui rus la pierderile din Ucraina este foarte proastă, avertizează Josep Borrell.
  • Borell a declarat că trebuie să se ajungă la o soluție diplomatică la război cu Putin.
  • Borrell a spus că pentru a dansa tango, ai nevoie de doi, în timp ce a deplâns faptul că Kremlinul a fost necruțător în răspunsul său la eforturile diplomatice.

Noua amenințare dramatică a lui Vladimir Putin de a utiliza arme nucleare trebuie luată în serios, a avertizat șeful politicii externe a Uniunii Europene. Lumea se află într-un moment periculos, președintele rus fiind împins într-un colț ca urmare a războiului său eșuat din Ucraina, a declarat Josep Borrell.

În urma unui contraatac uriaș în nord-estul Ucrainei, în urma căruia armata rusă în fugă a renunțat la mii de kilometri de câștiguri obținute cu greu, Putin a luat măsura drastică de a anunța o mobilizare parțială a civililor în primul său discurs către națiune de la lansarea invaziei sale în urmă cu șapte luni.

Provocând temeri legate de o coborâre într-un război nuclear apocaliptic, liderul rus a acuzat fără temei Occidentul de șantaj nuclear și a declarat că Moscova este pregătită să folosească toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, adăugând: Nu blufez.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Borrell a adăugat: Cu siguranță este un moment periculos, deoarece armata rusă a fost pusă la colț, iar reacția lui Putin – amenințarea cu folosirea armelor nucleare – este foarte rea. Înaltul reprezentant al blocului pentru afaceri externe și politică de securitate a declarat că trebuie să se ajungă la o soluție diplomatică la război cu Putin, care să păstreze suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Îndemnându-l pe Putin să își joace rolul pentru a ajunge la o soluție negociată, Borrell a spus că pentru a dansa tango, ai nevoie de doi, în timp ce a deplâns faptul că Kremlinul a fost necruțător în răspunsul său la eforturile diplomatice.

Toți cei care s-au dus la Moscova, la Kremlin, pentru a vorbi cu Putin, s-au întors cu același răspuns: Eu [Putin] am obiective militare, iar dacă nu obțin aceste obiective militare, voi continua lupta. Aceasta este cu siguranță o direcție îngrijorătoare, dar trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, a declarat Borrell.