• În momentul în care Ucraina are un statut neutru, securitatea sa ar trebui protejată printr-un anumit sistem de garanții.
  • Volodimir Medinsky a afirmat că Kievul vrea să creeze o versiune austriacă sau suedeză a unui stat demilitarizat în Ucraina.
  • Împreună cu ceilalți oficiali, Zelenski a declarat că este gata să discute despre asigurarea oficială a unui statut neutru pentru Ucraina.

După ce șeful delegației ruse la discuțiile cu Ucraina, Volodimir Medinsky, a spus că Kievul ar fi propus să creeze o versiune austriacă sau suedeză a unui stat demilitarizat în Ucraina, la această afirmație i-a răspuns un membru al delegației ucrainene, un consilier al șefului biroului președintelui Mihail Podolyak.

„Ucraina se află acum într-o stare de război direct cu Federația Rusă. Prin urmare, modelul poate fi doar ucrainean și doar despre garanții de securitate verificate legal”, a spus el.

Potrivit lui Podolyak, acest model ar trebui să aibă următoarele caracteristici:

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
  • eficacitatea garanțiilor de securitate ale Ucrainei (părțile care semnează garanțiile nu stau deoparte în cazul unui atac asupra Ucrainei, așa cum fac astăzi, ci participă activ de partea Ucrainei la conflict și asigură oficial aprovizionarea imediată a cantității necesare de arme pentru noi);
  • „dur și direct” – garantează că cerul deasupra Ucrainei în cazul unui conflict va fi acoperit „de aceleași” rachete de croazieră;
  • încă de la începutul războiului, Kievul cere fără succes Occidentului „închiderea cerului” asupra teritoriului Ucrainei, dar refuză acest pas, temându-se că ar putea duce la o confruntare directă între NATO și Rusia.

Președintele Volodimir Zelenski și colaboratorii săi au declarat că sunt gata să discute despre asigurarea oficială a unui statut neutru pentru Ucraina – acum preambulul constituției țării vorbește despre dorința acesteia de a adera la NATO.

În același timp, potrivit Kievului, atunci când Ucraina dobândește un statut neutru, securitatea sa ar trebui protejată printr-un anumit sistem de garanții, ai cărui parametri nu au fost numiți înainte.

Un alt membru al delegației ucrainene, șeful fracțiunii partidului prezidențial din Rada Supremă, David Arakhamia, a comentat declarația lui Medinsky: „Nu comentăm negocierile – a existat un astfel de acord cu ambele părți. Dacă acordul nostru nu mai este valabil, o vom face și noi”.